Subventionera hyresrätten lika mycket som egnahemmen

"Fördelen med presumtionshyror är att det inte påverkar det övriga hyresbeståndet eftersom man inte får använda bostäder med presumtionshyror som jämförelseobjekt vid en bruksvärdesjämförelse" skriver insändarskribenten.

"Fördelen med presumtionshyror är att det inte påverkar det övriga hyresbeståndet eftersom man inte får använda bostäder med presumtionshyror som jämförelseobjekt vid en bruksvärdesjämförelse" skriver insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Insändare2024-04-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olof Jonmyren skrev den 26 mars ett inlägg med namnet: "När det är dyrt att bo blir det dyrt att leva". Detta kan väl var och en hålla med om. Men när OJ vill införa fri hyressättning i nyproduktionen för att öka tillgången på hyresbostäder så slår nog alla hyresgäster bakut. Det blir inte fler bostäder bara för att man sätter jättehöga hyror i nyproduktionen. De flesta hyror i nyproduktionen sätts idag som presumtionshyror efter förhandling mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren.

Vad är presumtionshyror: Varför finns presumtionshyror? Möjligheten att avtala om presumtionshyror för nyproducerade lägenheter infördes 2006. Syftet var att stärka incitamenten för att bygga hyresrätter.

Tanken är att hyrorna ska täcka kostnaderna så fastighetsägarna inte går med förlust. Om fastighetsägaren förlorar pengar kan hyresgäster drabbas. Dessutom skulle fastighetsägare inte våga bygga nya bostäder om de visste att de skulle förlora pengar.

Sedan presumtionshyror infördes har byggandet av hyresrätter tredubblats. Samtidigt är det svårt att med säkerhet veta om presumtionshyrorna bidragit till att öka byggandet eftersom hyran bara är en av många faktorer som påverkar hur mycket som byggs. Det som talar för att modellen haft en positiv effekt är att de flesta hyresvärdar idag väljer att använda modellen, eftersom den ger en förutsägbarhet om hyresnivåerna på lång sikt samt tryggar avkastningen även på kort sikt.

OJ spekulerar om införande av investeringsstöd för att bygga fler bostäder. Detta stöd uppgick 2022 till cirka 4 miljarder. Jag tycker att man ska subventionera hyresrätten med lika mycket som går till egnahemmen i form av ränteavdrag och rotbidrag vilket var cirka 36 miljarder 2022 och förmodligen det dubbla för 2023. Det skulle också kraftigt förbättra byggnationen av bostäder och dessutom hålla nere hyrorna.