Den goda ekonomin är ett luftslott

Resecentrum befaras bli 165 miljoner dyrare än budget, investeringar totalt har en prognos på över 200 miljoner över budget. I kombination med lågkonjunktur, ökad arbetslöshet och lån på 2,7 miljarder som måste lösas inom tre år, så kommer Nyköpings ekonomi att bli kännbart sämre, skriver Malin Karlsson (SD).

Resecentrum befaras bli 165 miljoner dyrare än budget, investeringar totalt har en prognos på över 200 miljoner över budget. I kombination med lågkonjunktur, ökad arbetslöshet och lån på 2,7 miljarder som måste lösas inom tre år, så kommer Nyköpings ekonomi att bli kännbart sämre, skriver Malin Karlsson (SD).

Foto: Tommy Kägo

Debatt2024-04-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bokslutet för 2023 har kommit och kommunen gör ett resultat på plus 135 miljoner. Detta tack vare att finansförvaltningen har en positiv budgetavvikelse med 126 miljoner kronor och utfallet för skatter och bidrag är 99 miljoner bättre än budget. Den krassa sanningen är alltså att kommunen skulle gått nästan hundra miljoner back om vi inte räddats av extra intäkter som man inte budgeterat för.

Under pandemin var kommunens ekonomi dopad av statliga bidrag. Vi kan inte förlita oss på att statens medel ska ordna vår ekonomi utan vi måste ha en sund ekonomi på egen hand. 
 

Kommunen skulle enligt sin egen policy börja amortera på sina lån 2017, men man har fortfarande inte börjat betala av skulderna. Endast det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem AB har betat av en del av sina skulder i stället för att spä på överskottet av bostäder ytterligare genom att bygga fler bostäder. Vilket var planen tills för några år sedan. Detta har sänkt borgensåtaganden som kommunen har med 280 mnkr. Det är klokt och bra. 
Resecentrum befaras bli 165 miljoner dyrare än budget, investeringar totalt har en prognos på över 200 miljoner över budget. I kombination med lågkonjunktur, ökad arbetslöshet och lån på 2,7 miljarder som måste lösas inom tre år, så kommer Nyköpings ekonomi att bli kännbart sämre. De lån som måste lösas kommer att få en betydligt sämre ränta och därmed leda till kraftigt ökade kostnader. Prognosen fram till 2027 är att kommunen måste banta sin investeringsbudget med en miljard för att få ihop ekvationen. Vad planeras att inte genomföras?
 

Sverigedemokraterna ville banta bygget av ridanläggningen kraftigt, modifiera Resecentrum för att hålla kostnaderna nere, vänta med eller skrota bygget av Hemgårdspassagen och har lagt en rad förslag på hur kommunen kan ha bättre koll på utflödet av skattemedel. Vi har länge påtalat behovet av att kommunen måste amortera på sina skulder, utan gehör. 
 

Även om det finns nästan trehundra miljoner i resultatutjämningsreserven (RUR), så krävs det att vissa förutsättningar är uppfyllda för att få använda pengarna om kommunen gör ett negativt resultat. Skatteunderlaget för riket de kommande budgetåren ska understiga den genomsnittliga utvecklingen för riket de senaste 10 åren och balanskravsresultatet ska vara negativt. Reserven får då användas för att nå upp till ett nollresultat eller så långt som reserven räcker. 
Sista februari i år var prognosen för 2024, 227 miljoner back mot budget. 
 

Vi känner stor oro för ekonomin. Det läggs sparkrav på skolan och vården medan kommunen antagligen tvingas bygga på skuldberget för att de styrande valt att investera i stora kostsamma byggprojekt.