Pandemi och konflikt bakom sÀmre kvinnohÀlsa

Om inget görs för att minska mödradödligheten riskeras enligt rapporten ytterligare en miljon kvinnors liv till 2030, skriver Annelie Börjesson och Hans Forsberg, FN-förbundet.

Om inget görs för att minska mödradödligheten riskeras enligt rapporten ytterligare en miljon kvinnors liv till 2030, skriver Annelie Börjesson och Hans Forsberg, FN-förbundet.

Foto: Thoko Chikondi

Debatt2023-03-08 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varje dag dör 800 kvinnor vĂ€rlden över till följd av komplikationer i samband med graviditet eller förlossning. Det innebĂ€r att en kvinna dör varannan minut av orsaker som kan förhindras. 

Dessa alarmerande siffror finns i en ny rapport frĂ„n fyra FN-organisationer och VĂ€rldsbanksgruppen som kartlĂ€gger hur kvinnors hĂ€lsa har utvecklats de senaste tjugo Ă„ren. Om inget görs för att minska mödradödligheten riskeras enligt rapporten ytterligare en miljon kvinnors liv till 2030, Ă„ret dĂ„ mĂ„len i FN:s utvecklingsplan Agenda 2030 ska ha uppnĂ„tts. 

Pandemi och konflikt Ă€r tvĂ„ bakomliggande orsaker till allt sĂ€mre hĂ€lsa bland vĂ€rldens kvinnor. Coronapandemin har inneburit nya utmaningar som ökad fattigdom, stĂ€ngda skolor, social isolering och att fĂ€rre kvinnor pĂ„ sikt fĂ„r utbildning. Det gör att den tidigare positiva utvecklingen kan komma att brytas, varnar FN:s befolkningsfond UNFPA. Som en följd kan ytterligare tvĂ„ miljoner flickor komma att utsĂ€ttas för kvinnlig könsstympning och ytterligare tio miljoner unga riskerar att giftas bort, enligt FN. 

Ett Ă„r efter Rysslands fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina har flyktingskapet ökat flickors och kvinnors utsatthet för vĂ„ld, inklusive sexuellt vĂ„ld, exploatering och misshandel. FN finns pĂ„ plats och bistĂ„r över 120 000 personer som utsatts för könsbaserat vĂ„ld. En tredjedel av de 200 000 födslarna i Ukraina under 2022 skedde pĂ„ ett FN-stött sjukhus. 

Sverige Ă€r en stor bidragsgivare till FN:s humanitĂ€ra organisationer, inklusive de som verkar för kvinnors rĂ€ttigheter. Tidigare under vĂ„ren presenterade Sida ökat stöd till arbetet mot kvinnlig könsstympning om 190 miljoner kronor. Samtidigt har ocksĂ„ FN fĂ„tt kĂ€nna effekterna av Sveriges nya bistĂ„ndspolitik. Stödet till UN Women och FN:s befolkningsfond UNFPA har minskats med en fjĂ€rdedel och svenska civilsamhĂ€llesorganisationer som informerar om och samlar in pengar till det globala jĂ€mstĂ€lldhetsarbetet har fĂ„tt drastiskt minskade anslag. 

Men pengarna behövs sĂ„ lĂ€nge som vĂ€rlden ser ut som den gör. Bara i Ukraina, Moldavien och kringliggande lĂ€nder har UNFPA bett om 99 miljoner dollar för verksamheten under 2023. I det jordbĂ€vningsdrabbade Syrien rĂ€knar FN:s befolkningsfond med att nĂ€ra 25 miljoner dollar behövs i form av flexibelt stöd för att bistĂ„ behövande. OcksĂ„ i lĂ€nder som Iran och Afghanistan krĂ€vs fortsatta FN-insatser. 

Den 8 mars uppmÀrksammas varje Är internationella kvinnodagen. Efter tidigare framsteg för kvinnors rÀttigheter Àr nu jÀmstÀlldheten pÄ global tillbakagÄng. I mitten av mars hÄlls FN:s kvinnokommission i New York. DÀr har FN-medlemmarna en viktig uppgift att, i ljuset av pandemi, konflikter och naturkatastrofer, verka för att stödet till vÀrldens kvinnor och flickor stÀrks.