2024 kommer att bli demokratiernas ödesÄr

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stÄr pÄ samma sida som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Försvaret av Europas demokratier kommer att betyda enormt mycket under 2024.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stÄr pÄ samma sida som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Försvaret av Europas demokratier kommer att betyda enormt mycket under 2024.

Foto: Efrem Lukatsky

Ledare2023-12-28 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

NĂ€r Tennysons nyĂ„rsklocka lĂ€ses med  ”ring ut, ring ut de tusen krigens Ă„r, ring in den tusenĂ„ra fredens rike!” sĂ„ Ă€r det sorgligt nog lĂ€ngre ifrĂ„n verkligheten Ă€n pĂ„ lĂ€nge. Det Ă„r som vĂ€ntar kommer att bli Ă€nnu farligare och Ă€n mer avgörande Ă€n det vi lĂ€mnar. 

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r 2024 demokratiernas svĂ„ra ödesĂ„r. HĂ€r har presidentvalet i USA och Europaparlamentsvalet i juni störst betydelse för vĂ„r framtid. 

De vĂ€stliga demokratierna Ă€r under attack frĂ„n auktoritĂ€ra stater, men ocksĂ„ av auktoritĂ€ra rörelser i vĂ„ra lĂ€nder. Urgröpningen av demokratiska normer sker i den digitala informationsmiljön överallt. AI-teknologin gör otillbörlig informationspĂ„verkan Ă€nnu lĂ€ttare. Genom politisk pĂ„verkan med den auktoritĂ€ra statens hela verktygslĂ„da ska demokratierna splittras, i vĂ„ra lĂ€nder och mellan vĂ„ra lĂ€nder. Samspelet mellan en populistisk och auktoritĂ€r höger och en islamistisk rörelse underblĂ„ses av frĂ€mmande makter, som förstĂ€rker följderna av Hamas massterrorangrepp mot Israel. 

Rysslands erövringskrig mot Ukraina pĂ„gĂ„r med oförminskad styrka och kommer inte att sluta med Ukraina om inte Kreml besegras pĂ„ slagfĂ€ltet. Kina hotar Taiwan och provocerar konflikter i Sydkinesiska sjön. Nordkorea skramlar. Iran för proxykrig mot Israel. Venezuela hotar att invadera grannlandet Guyana. Det Ă€r en mörk tid, och inget kan uteslutas heller för vĂ„r del av vĂ€rlden, sĂ€rskilt inte om Donald Trump blir vald till USA:s president och lĂ€mnar Nato. Rysslands imperiekrig kan nĂ„ Östersjöns strĂ€nder redan inom tolv till arton mĂ„nader. En bidragande faktor Ă€r att Ryssland har stĂ€llt om sin ekonomi för kriget, medan Europa har svĂ„rt att fĂ„ fart pĂ„ sin produktion och upprustning. 

SĂ„ vad kan du göra, du som lever under den sörmlĂ€ndska nyĂ„rsnattens (förhoppningsvis) stjĂ€rnklara himmel? 

I Europaparlamentsvalet i juni, vĂ€lj ett parti och en politiker som kan lösa problem och bidra till att hĂ„lla ihop EU. Enade vi stĂ„, söndrade vi falla i denna tid. Lyssna inte pĂ„ de som har enkla lösningar, som försöker stĂ€lla ”Bryssel mot oss”. Vi Ă€r EU, EU Ă€r vi. Lika ofta som ”Stockholm” fattar dĂ„liga (eller bra) beslut, sĂ„ gör ”Bryssel” det ocksĂ„. 

EU Ă€r summan av hela den politiska processen. Hade vi inte EU i dag, sĂ„ skulle vi snabbt behöva uppfinna det för att hantera alla de komplexa hot och utmaningar vi stĂ„r inför; bĂ„de antagonistiska som Kina och Ryssland – men ocksĂ„ klimatförĂ€ndringar. 

Det andra du kan göra Ă€r att avsluta 2023 och inleda 2024 med att samtal i familj, föreningsliv och pĂ„ arbetsplatsen om vilken vĂ€rld vi vill lĂ€mna till vĂ„ra barn och deras barn. Och vilka beslut som du och de dina (hemma och pĂ„ jobbet) behöver fatta hĂ€r och nu ifall det vĂ€rsta hĂ€nder 2025. 

Ett kort rÄd till kommunerna: se till att krigsplaceringar för skola och barnomsorg fungerar. För vad Àr vi utan vÄra barn och en framtid för dessa?

Och bli inte lurad, förvirrad eller tappa blicken pĂ„ vad som stĂ„r pĂ„ spel. NĂ€r NyĂ„rsklockan lĂ€ses pĂ„ Skansen, ta raderna ”Ring lögnens makt frĂ„n vĂ€rldens grĂ€nser ut, och ring in sanningens till oss som famla” till ditt hjĂ€rta. 

Framtidsbilder, del 2. Den hÀr texten ingÄr i ledarsidans jul- och nyÄrsserie som fÀster blicken pÄ det nya Äret.

Avsluta 2023 och inled gÀrna 2024 med att föra samtal i familj, föreningsliv och pÄ arbetsplatsen om vilken vÀrld vi vill lÀmna till vÄra barn och deras barn.
Avsluta 2023 och inled gÀrna 2024 med att föra samtal i familj, föreningsliv och pÄ arbetsplatsen om vilken vÀrld vi vill lÀmna till vÄra barn och deras barn.