SlÀpp pekpinnen, men prata om skÀrmarna

Det finns mÄnga goda skÀl att prata om livet vid skÀrmarna, men utan pekpinne.

Allt Àr inte ett evigt scrollande. Att spela ett spel som krÀver stor fantasi och kreativitet, det Àr en del av det som skÀrmar anvÀnds till.

Allt Àr inte ett evigt scrollande. Att spela ett spel som krÀver stor fantasi och kreativitet, det Àr en del av det som skÀrmar anvÀnds till.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-03-11 06:30
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Vi tillbringar flera timmar framför skÀrmar varje dag. Den digitala vÀrlden med sina sociala medier, spel och andra verktyg konkurrerar pÄ allvar med den fysiska vÀrlden om vÄr tid och uppmÀrksamhet. Det gÀller sÀrskilt barn och ungdomar. SÄ mÄnga Àgnar flera timmar pÄ dygnet Ät nÄgot som inte fanns för nÄgra decennier sedan. Det kommer med möjligheter och utveckling, men ocksÄ risker och hot.

DĂ€rför Ă€r det inte konstigt att detta alltmer tar sig in i den politiska diskussionen. Nyligen föreslog Liberalernas partiledare Johan Pehrson att man frĂ„n politiskt hĂ„ll bör införa ett barnlĂ„s pĂ„ sociala medier varje dag frĂ„n klockan 23. Han menar att skĂ€rmarna gĂ„r ut över saker som sömn och skolarbete, samt hĂ€mmar barnens kreativitet och fantasi. NĂ„gra dagar senare presenterade han ytterligare ett förslag. Det gick ut pĂ„ att förĂ€ldrars godkĂ€nnande ska krĂ€vas för barn upp till 15 Ă„r som vill skapa ett konto i sociala medier.

BÄda förslagen berör viktiga frÄgestÀllningar. Som samhÀlle bör vi tÀnka pÄ den makt som plattformarna, genom sina algoritmer, har över vilket innehÄll vi exponeras för. Det behövs en ordentlig diskussion kring om det Àr nÄgot vi ska lÀmna vind för vÄg Ät plattformsÀgarna eller om det finns ett politiskt mandat för ökad demokratisk kontroll. Det gÀller sÀrskilt för unga. De senaste Ären har vi sett en ökad psykisk ohÀlsa i de Äldrarna. I Södermanland uppgav bara 65 procent av niondeklassarna att de mÄr bra, i en enkÀt frÄn förra Äret.

Ganska lite talar dÀremot för att förslagen som Liberalerna har presenterat vore rimliga steg efter en sÄdan diskussion. Det Àr osannolikt att de överhuvudtaget gÄr att genomföra. Det vore lÀtt att tvinga plattformarna frÄga om sina anvÀndares Älder, men en helt annan sak att sÀkerstÀlla att anvÀndaren faktiskt har den Älder de uppger. En alternativ lösning kan vara att införa Bank-id-verifiering. Men det för med sig en rad integritetsproblem och skapar ett hinder för mÄnga fler anvÀndare Àn just barnen.

Man bör ocksÄ frÄga sig om skÀrmens problematik Àr sÄ stor att det motiverar ingrepp i den personliga sfÀren, hur förÀldrar uppfostrar sina egna barn. Det blir sÀrskilt viktigt nÀr man tar hÀnsyn till de olika nyanserna i skÀrmanvÀndningen. För all tid vid skÀrm Àr ju inte ett skrollande igenom ett bottenlöst flöde av innehÄll, i jakt pÄ en snabb dopaminkick. Att ta del av informativt innehÄll eller spela ett spel som krÀver stor fantasi och kreativitet, Àr ju ocksÄ en del av det som skÀrmar anvÀnds till.

Tiden vid skÀrmar Àr som sÄ mycket annat en frÄga om avvÀgningar. Det handlar om dos, vilket innehÄll som konsumeras, vilka tider det görs och om vad det gÄr ut över. Det Àr ingen lÀtt balansgÄng för förÀldrar, alla barn Àr olika. Men det blir inte enklare av att ha en folkpartistisk pekpinne att tvingas ta hÀnsyn till.