Den sprĂ€ngda dammen – ett ohyggligt brott

Motiv, starka indicier och ingen godtagbar alternativ förklaring pekar mot att Ryssland sprÀngde dammen i Nova Kachovka.

Följderna av den översvÀmmade Dnepr-floden Àr att likna vid anvÀndning av massförstörelsevapen. Nova Kachovka och omgivande orter utmed flodstranden stÄr under vatten. Tiotusentals mÀnniskor mÄste lÀmna sina hem.

Följderna av den översvÀmmade Dnepr-floden Àr att likna vid anvÀndning av massförstörelsevapen. Nova Kachovka och omgivande orter utmed flodstranden stÄr under vatten. Tiotusentals mÀnniskor mÄste lÀmna sina hem.

Foto: Evgeniy Maloletka

Krönika2023-06-07 13:10
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr dammen i Nova Kachovka rasade pÄ tisdagsmorgonen följde de ryska lögnerna sitt vanliga mönster. DessbÀttre tycks de allra flesta vÀstmedier, om Àn inte alla, ha lÀrt sig en del. De nöjer sig inte med att sÀga att ord stÄr mot ord. De utgÄr frÄn att ryska staten ljuger till dess att motsatsen Àr bevisad. De kan numera stÀlla de rÀtta frÄgorna.
Följderna av den översvĂ€mmade Dnepr-floden Ă€r att likna vid anvĂ€ndning av massförstörelsevapen. Nova Kachovka och omgivande orter utmed flodstranden stĂ„r under vatten. Tiotusentals mĂ€nniskor mĂ„ste lĂ€mna sina hem. Dricksvattenförsörjningen drabbas. Stora arealer jordbruksmark Ă€r förstörda för överskĂ„dlig tid. Sjunkande vattennivĂ„er uppströms – österut – kan skapa problem för kylning i det likasĂ„ ockuperade kĂ€rnkraftverket i Enerhodar, Ă€ven om de ansvariga dĂ€r sĂ€ger att de har alternativ.

Den ryska regimen hÀvdar att ukrainarna sprÀngde dammen. Klart de sÀger det. NÄgot annat Àr inte att vÀnta. Men vad vet vi? Dammen har stÄtt under rysk kontroll sedan början av storinvasionen. De som förstÄr sig pÄ anlÀggningar av det hÀr slaget sÀger att dammen inte kan sprÀngas med artilleri, flygbomber eller lÄngdistansmissiler. För att fÄ tillrÀcklig sprÀngverkan mÄste man minera.
Vi vet att de ryska styrkorna gjorde det redan i höstas nĂ€r de drog sig tillbaka söder om Dnepr. RĂ€tt mĂ„nga soldater var inblandade i mineringen och vissa av dem berĂ€ttade om det i sociala medier. 

undefined
Redan i höstas ville Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stÀlla vattenkraftverket i Nova Kachovka under internationell övervakning.


Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade för dammsprÀngning redan i oktober och ville dÀrför stÀlla vattenkraftverket i Nova Kachovka under internationell övervakning, pÄ samma sÀtt som kÀrnkraftverket i Enerhodar. SÄ blev det inte.
Varför skulle Ukraina vilja sprÀnga kraftverket? Det rimligaste skÀlet som den ryska propagandan lyckas skaka fram Àr att beröva Krim dricksvatten som gÄr till halvön frÄn dammens reservoar via Norra Krimkanalen. Ukraina stÀngde av den kranen 2014 efter Rysslands ockupation av Krim. Ryssarna öppnade den med vÄld i mars 2022.

Det Àr en sak att göra en oblodig vattenavstÀngning till ockuperat territorium. Det Àr nÄgot annat att sprÀnga sitt eget kraftverk, göra tiotusentals medborgare hemlösa, ödelÀgga jordbruk och orsaka en miljökatastrof för att Ästadkomma samma sak. Ukraina Àr inte Ryssland. Och varför skulle ukrainska armén försÀmra sina möjligheter att ta sig över Dnepr vid en motoffensiv? OmvÀnt Àr det fullt logiskt att Ryssland utvidgar denna vattenbarriÀr i motstÄndarens vÀg, med sin sedvanliga likgiltighet gentemot civila liv och miljö.

En teori som snurrat Àr att dammen brast pÄ grund av för höga vattennivÄer i reservoaren, skapat av inkompetent rysk hantering. Det kan ha förvÀrrat katastrofen men sprÀngning stÄr utom tvivel. InvÄnare i Nova Kachovka och omgivningarna vittnar om höga smÀllar vid kraftverket natten mot tisdagen.
Till det kan lĂ€ggas de ryska reaktionerna som gick frĂ„n total tystnad till ”inget har hĂ€nt” till ”liten skada” till ”det var ukrainarna som gjorde detta fruktansvĂ€rda”.
HÀr finns alltsÄ motiv, starka indicier och ingen godtagbar alternativ förklaring. Slutsats: Ryssland sprÀngde dammen och lade Ànnu ett brott till sin redan lÄnga lista.

Alex Voronov Ă€r ledarskribent pĂ„ Liberala NyhetsbyrĂ„n med sĂ€rskild inriktning pĂ„ Ukraina. 

Alex Voronov
Alex Voronov