SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är arg. Arkivbild. Foto:

SOK i bråk efter norsk medicinrapport

Skidor
annons
Ett norsk-svenskt bråk har blossat upp i svallvågorna efter den norska medicinutredningen.Utredarna anklagar Sveriges olympiska kommitté för att inte vilja lämna ut uppgifter.Det är oerhört vilseledande, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I utredningen, som tillsattes efter det att stjärnåkaren Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader efter felaktigheter kring astmamedicinering, skriver utredarna att Sveriges olympiska kommitté, SOK, nekade utredarna tillträde till viss information om hur man arbetar med medicinering.

Helt felaktigt, menar Reinebo.

SOK har nu bestämt att redogöra för sina riktlinjer på ett öppet möte på måndag, och svara på det som står skrivet i rapporten.

Fakta: Den norska astmautredningen

En nordisk expertgrupp, ledd av Katharina Rise från Oslos stadsadvokatsämbete, tillsattes i september för att utreda astmamedicinanvändningen i det norska skidlandslaget. Vikten lades på bred kompetens inom medicin, juridik och etik.

Förutom Rise satte följande med: den svenske professorn Kjell Larsson, enheten för lungor och luftvägar vid Karolinska Institutet, den danske överläkaren Lars Pedersen som också är med i Danmarks antidopningsförbund, finländska läkaren Katja Mjösund som sitter med i en expertgrupp inom internationella antidopningsbyrån Wada, samt norskan Reidun Førde som är läkare och professor vid Oslo universitet.

annons

Mest delat denna vecka