– Vi är kritiska men även sympatiska granskare, säger Clas Svahn som står till höger om Carl-Anton Mattsson, Nyköpingsbo och aktiv i Ufo-Sverige sedan 70-talet. Foto:

De knackar pådörren till det okända

Nyköping/Nävekvarn
annons

Sydöstra Sörmland är ett ufofönster – ett område där övernaturliga händelser ofta inträffar. I alla fall om du frågar riksorganisationen Ufo-Sverige.

– Ufofenomenet är egentligen flera olika fenomen. Det handlar inte om oförklarliga fenomen, utan om det som ännu inte har förklarats, säger Clas Svahn, vice ordförande i organisationen och journalist på Dagens Nyheter.

Akronymen UFO står för "unidentified flying object" och infördes som begrepp av det amerikanska flygvapnet på 1950-talet, men medlemmarna i Ufo-Sverige undersöker inte bara tecken på att vår planet får besök av små gröna varelser i flygande tefat.

1970 bildades organisationen av personer med nyfikenhet och intresse för det okända. I dag är Ufo-Sverige landets enda vetenskapsinriktade ufo-organisation och har bland annat världens största samling av uforapporter, böcker, filmer och bilder av okända fenomen.

Under denna vecka kommer Ufo-Sverige till sydöstra Sörmland för att genomföra en stor ufo-undersökning i trakterna kring Nyköping, Oxelösund och Kolmården. En grupp på 16 personer utgår från Jogersö camping och kommer att prata med boende i områdena med förhoppning om att samla in observationer och berättelser om det oförklarade. De ska helt enkelt knacka dörr.

– Vi säger att vi kommer från Ufo-Sverige och frågar om de har något att berätta, säger Clas Svahn.

När samma typ av undersökning gjordes i Värmland pratade de med drygt 1 000 personer och det var bara en som inte ville prata alls. Var tionde person hade sett något som de inte visste vad det var, berättar han.

– Många är tacksamma att det finns någon som vill lyssna på deras berättelse. Det är inte alltid lätt att berätta om något som de inte förstår, säger Nyköpingsbon Carl-Anton Mattsson som har varit aktiv i organisationen sedan 70-talet.

Carl-Anton Mattsson har själv bevittnat övernaturliga fenomen i och runt Nyköping, men har även fått höra många berättelser. I tidskriften Ufo aktuellt skriver han och Clas Svahn om tre Oxelösundsbor som sommaren 1980 fick uppleva något väldigt speciellt vid Nävsjön utanför Nävekvarn:

"Det blåste så att vågorna krusades på sjön och det prasslade i träden vid stranden. Men så plötsligt, som genom ett trollslag, blev allting tyst! Det slutade blåsa och regna och sjön blev blank som en spegel. Det var som att befinna sig i ett vakuum.", minns en av dem.

Det som hände sedan beskrivs som ett ljus som rörde sig över sjön med overkliga rörelser upp och ned och i sidled. Några minuter senare försvann ljuset och locket över sjön lyftes. Än i dag kan ingen förklara händelsen och området kring sjön är intressant när undersökningen drar i gång.

– Det kommer att bli en intensiv vecka och oerhört spännande. Men det genererar också mycket arbete, berättar Clas Svahn.

Efter att alla berättelser har samlats in överlämnas de mest intressanta rapporterna till ett forskarråd som består av personer med specialområden inom bland annat fysik, folklore, psykologi och astronomi. De svarar på frågor som "Vad fanns på himlen vid tillfället för det observerade fenomenet?", och tittar på faktorer som antingen kan förklara eller styrka fakta i berättelserna. Minnet av något obegripligt och skrämmande kan ha grumlats med tiden, men med hjälp av till exempel SMHI:s samlade väderdata kan delar av berättelser bekräftas.

– Vi står på toppen av ett kunskapsberg som ligger vid foten av en bergskedja som leder in i framtiden. Ufo-Sverige vill vara med och bygga den kunskapen, säger Clas Svahn.

Har du sett ett ufo?

För den som har sett något annorlunda är det alltid möjligt att höra av sig till organisationen. Till och med Försvarsmakten gör det när de får in ufo-observationer.

– Vi är som jourhavande medmänniskor. Det finns ett stigma när det kommer till att berätta om udda händelser, men det ska inte behöva vara så. Man behöver inte vara udda bara för att man har sett något som är udda. Vår värld är inte fullt förstådd, säger Clas Svahn.

annons

Mest delat denna vecka