Foto:

Skola och jobb fokus för moderaterna

NYKÖPING
annons

– Nyköpings kommun har en svag ekonomi. Det skapar ingen trygghet inför framtida utmaningar. Vi kan inte bygga ett låneberg för kommande generationer, säger oppositionsrådet Anna af Sillén (M), som på fredagen presenterade partiets skuggbudget.

– Räntan är låg nu men det kommer den inte alltid att vara, säger af Sillén.

Partiet vill räta upp ekonomin, bland annat genom att låta sälja "icke strategiska fastigheter" och ge tjänstemännen direktiv att rensa bort planerade investeringar motsvarande hundra miljoner kronor.

Utbildning och jobb pekas ut som partiets fokusområden. Skolan får under treårsperioden 108 miljoner kronor utöver ordinarie uppräkning.

Bland förslagen för skolan finns bland annat obligatoriskt skolval från förskoleklass, rätt till 30 timmars förskola och en närhetsgaranti som innebär att man kan tacka nej till en förskoleplats utan att riskera sin plats i kön om förskolan ligger långt hemifrån.

Moderaterna vill att barn och ungdomar lägger mer tid i skolan och föreslår fler undervisningstimmar och fler skoldagar under året. Ordningsomdömen i grundskolan står också på moderaternas agenda.

– Vi vill utreda hur vi kan införa ordningsomdömen. Bara en fjärdedel av femteklassarna i Nyköpings kommun anser att det oftast råder arbetsro i skolan. Det är inte acceptabelt, säger Petter Söderblom, 2:e vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Moderatledningen uttrycker en oro för kommunens ökade kostnader för försörjningsstöd. Tillsammans med övriga allianspartier har partiet presenterat ett förslag på hur bidraget ska kopplas till krav på aktivitet och utbildning. Målsättningen är att minska kostnaderna med 15 miljoner kronor de kommande tre åren.

Budgetförslaget har fått namnet "För ett starkare Nyköping".

– Det känns viktigt att visa att vi har ett långsiktigt tänk. Vi vill ta över i Nyköping och har planer för hur det ska gå till och vad vi vill göra, säger Anna af Sillen.

annons

Mest delat denna vecka