Dubbelt ekologiskt på tallriken i Oxelösund

Andelen ekologisk mat har ökat med mer än det dubbla i Oxelösunds kommun.

Andelen ekologiska livsmedel som Oxelösunds kommun serverar närmar sig hälften av det som finns på tallrikarna.

Andelen ekologiska livsmedel som Oxelösunds kommun serverar närmar sig hälften av det som finns på tallrikarna.

Foto: Holm Niklas

Övrigt2017-01-30 20:00

‒Vi har ökat vår andel ekologiska livsmedelsinköp. Under hela 2016 handlade vi 39 procent ekologiskt jämfört med 2015, då vi endast handlade 18 procent ekologiska livsmedel, säger Oxelösunds kommuns kostchef Lisa Klaesson.

En förklaring som ges till den stora ökningen är ett nytt livsmedelsavtal där det finns tillgång till betydligt mer ekologiskt livsmedel. Viss mat finns enbart som ett ekologiskt alternativ.

Statistiken kommer från Sveriges kommuner och landstings rapport Kommunens kvalitet i korthet.

‒Det vi bland annat köper in ekologiskt är pannkakor, raggmunk, köttbullar, nötfärs, flera olika sorters fisk, majs, bönor, havregryn, socker, makaroner, bananer och citroner, säger Lisa Klaesson.

‒De flesta kryddor är också ekologiska och till särskilt boende levererar vi ekologiskt kaffe. Mjölken som serveras på särskilt boende och i skolor och förskolor är ekologisk, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!