– Camfils högeffektiva HEPA-filter kan ta bort coronavirus. Vi får många frågor från oroliga om vi kan hjälpa dem. Det är något som efterfrågas idag, säger labbchefen Mikael Eriksson. 

Luftfiltertillverkaren Camfil tillverkar bland annat högeffektiva luftfilter, så kallade HEPA-filter, som kan ta bort virus ur luften. Filtren används bland annat i viruslaboratorier, men finns även i portabla luftrenare. 

Camfil tillvekar egna portabla luftrenare som utrustats med HEPA-filter. Företaget säljer även filter till andra bolag som tillverkar luftrenare. Luftrenarna används bland annat av arbetsgivare som vill minska sjukfrånvaron. 

Artikelbild

| Den senaste uppdateringen av Camfils Test Center i Trosa gäller ett HEPA-filterlabb.

– Det är en snabb lösning att ställa en luftrenare i ett rum om man vill ta bort en förorening. Luftrenaren kan stå i ett rum och kontinuerligt rena luften, säger Mikael Eriksson. 

HEPA-filter har i flera decennier bevisats kunna kontrollera spridningen av luftburna partiklar och organismer som virus och bakterier i ett brett spektrum av hälso- och sjukvårdsanläggningar. Många professionella ingenjörsorganisationer rekommenderar HEPA-filter på sjukvårdsanläggningar för att eliminera mikrober och andra farliga partiklar. 

Den senaste uppdateringen av Camfils Test Center i Trosa gäller just ett HEPA-filterlabb.