• Ilmeg räknar med att öka omsättningen med 50 procent inom loppet av två år. Den nya fabrikslokalen gör att företaget står rustat, berättar vd Magnus Eriksson.
  • Produkten, stoftavskiljare, används bland annat inom gruv- och byggsektorn. Apparaten kan liknas vid en damsugare, som suger upp damm i samband med borrarbeten i berg. Foto:
1/

Ilmeg rustar för kraftig expansion

NYKÖPING

Stoftavskiljarna som Ilmeg tillverkar på Arnö har räddat många gruvarbetare undan stendammlunga. Nu räknar företaget med att ta nya marknadsandelar och rustar för rejäl expansion.

Något nytt kontrakt är inte i hamn men signalerna från en av Ilmegs storkunder är så tydliga att ägarna har beslutat om investeringar för att öka produktionskapaciteten: fabrikslokalen på Arnö har fått en tillbyggnad och en helt ny lackeringsanläggning ska installeras.

– Vår prognos är att vi kommer att öka omsättningen med ungefär 50 procent inom loppet av två år. Med de här investeringarna klarar vi en sådan tillväxt, berättar vd Magnus Eriksson, som äger Ilmeg tillsammans med sin fru Marie-Louise Eriksson.

Företaget, som i dagsläget har tolv anställda och förra året omsatte 21 miljoner kronor, tillverkar stoftavskiljare.

Produkten kan liknas vid en dammsugare som samlar upp damm i samband med bergsborrning. Kunderna finns inom gruv- och byggindustrin.

– Dammet är skadligt och kan orsaka stendammlunga, berättar Magnus Eriksson.

Hela nittio procent av Ilmegs produktion går på export. Den största marknaden är Europa men företaget säljer även till USA och Sydafrika. Några av storkunderna är Catterpiller, Atlas Copco och Sandvik.

All produktion äger rum i fabriken på Arnö och där tillverkas stoftavskiljarna från grunden, några få åt gången. Plåtar skärs till, bockas, svetsas och lackeras. En tillverkningsprocess som borgar för kvalité men som också kan vara ganska arbetsintensiv.

– För att vara konkurrenskraftiga har vi arbetat väldigt hårt med lean production och eliminerat alla moment som stjäl tid. Det har gett effekt: i dag har vi en väldigt effektiv produktion, säger Magnus Eriksson.

– Dessutom är vår personal väldigt kunnig och ansvarsfull. Sammantaget gör det att vi har en helt ok lönsamhet.

Grundades av Nyköpingsprofiler

Ilmeg grundades på 1970-talet av Nyköpingsprofilerna Ilmar Mardla, Göran Jysky och Björn Eriksson (i företagsnamnet Ilmeg finns bokstäver från de tre grundarnas namn).

Under 70-talet fick Ilmeg patent på sin produkt. Magnus och Marie-Louise Eriksson köpte Ilmeg 2009 och snart introducerades en andra generationens produktserie (som även den skyddas av patent).

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/affärslivNäringslivaffarsliv.biz