• Ny luft under vingarna. Så beskriver Mohammed Mouaid och Lotta Lönnmo de senaste årens utveckling för marknadsföreningen Mino. I slutet på oktober är det dags för Minogalan, då föreningens 40-åriga historia ska firas.
  • Minogalan hålls varje år och då delas bland annat priserna årets guldnyckel och årets gaspedal ut. Här Minogalan 2011. Foto:
1/

Jubilar lyfter mot nya höjder

Nyköping/Oxelösund

Det började med en osannolik raketstart för 40 år sedan. I dag har marknadsföreningen Mino i Nyköping och Oxelösund åter rejält med luft under vingarna. Räkna med att det lär synas när 40-åringen firas på årets Minogala.

Nystarten, som har inneburit något av en pånyttfödelse för Mino, var välbehövlig. Under en period hade föreningen levt i en mer anonym tillvaro och det fanns de som såg verksamheten som en herrklubb för inbördes beundran.

Vändningen kom när styrelsen föryngrades i samband med årsmötet 2015. Nytt blod ledde till nya tankar. Och redan samma år slogs det ett rejält rekord på den traditionella Minogalan. Antalet besökare steg till 280 jämfört med 200 året innan.

– Många tyckte att det var den bästa fest de varit på. Det märkliga är att det nästan var jobbigt med alla lovord, berättar Mohammed Mouaid, som blev en av de nya ledamöterna i styrelsen.

– Vi började på en gång fundera på hur vi skulle kunna toppa en sådan succé. Men jag tycker att vi har lyckats. Vi utvecklas hela tiden.

Mohammed Mouaid

Kulturarbetare och föreläsare från Nyköping. Har flera år arrangerat inspirationsföreläsningen "Jag lever min dröm" tillsammans med idrottscoachen Caxton Njuki. Han är också en av personerna som startade organisationen "Gränslöst mänskligt" som SN följde på nära håll i samband med de kraftiga flyktingströmmarna till Lesbos för två år sedan. Belönades nyligen med Sörmlandsmedaljen för sitt arbete.

Ända sedan starten har Mino varit en länk mellan företag som vill utveckla sin marknadsföring och de företag som arbetar inom området. Nätverkandet bygger på att de 130 medlemsföretagen är aktiva och kommer på föreningens träffar.

För att öka aktiviteten har styrelsen på senare år arbetat med ett mer nischat innehåll.

– Det har fungerat över förväntan. På det senaste årsmötet var vi drygt 50 personer. Tidigare har vi knappt varit tio, berättar Lotta Lönnmo, som valdes till kassör i samband med föryngringen men i dag har tagit över ordförandeklubban.

Efter de senaste årens framgångar med Minogalan hoppas föreningen på att jubileumsgalan ska bli lika omtyckt. Gästerna kommer att tas med på en resa genom de 40 år som föreningen har funnits. Nutidshistorian ska speglas med hjälp av både musik, film och en del överraskningar.

Nog har musiken förändrats under dessa år. Men i jämförelse med den förändring som skett på marknadsföringsområdet, måste ändå musikutvecklingen beskrivas som långsam. Internet har nämligen helt revolutionerat möjligheterna inom marknadsföring.

– Nätet har totalt förändrat förutsättningarna för hur företag kan arbeta för att nå nya kunder. Det är det största som hänt inom vårt område, säger Lotta Lönnmo.

Lotta Lönnmo

VD på redovisningsbyrån Numbers by lönnmo. Under ett antal år har företaget skänkt pengar till välgörenhet, till exempel barncancerfonden. Under flyktingkatastrofen 2015 gick pengarna till Rädda barnen.

Hur bra är företagen i Oxelösund och Nyköping på att använda nätets möjligheter i marknadsföringssyfte?

– De stora företagen, med egna marknadsavdelningar, är duktiga. Men det finns fortfarande en rad mindre företag som inte har sett möjligheterna ännu.

– Speciellt tror jag att många mindre företag inte har tillräcklig kunskap om hur mottagarna av budskap väljer vad de tar del av på nätet. Där går utvecklingen väldigt snabbt.

Mino bildades 1977 på initiativ av Yngve Fredriksson, som då var marknadschef på Södermanlands Nyheter. Efter tio år hade föreningen 250 medlemmar i Nyköping och Oxelösund (Då blev privatpersoner medlemmar i föreningen. I dag är det företag. Det går därför inte att jämföra dagens medlemssiffra med dåtidens).

Årets Minogala, jubileumsgalan, hålls den 27 oktober.

Årets guldnyckel

Sedan ett antal år tillbaka delar Mino ut priset Årets guldnyckel som brukar få stor uppmärksamhet i Nyköping och Oxelösund..

Priset instiftades 1986 och går till företag som genom "enastående marknadsföring visat stor tillväxt och ökande marknadsandel"

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingOxelösundNäringslivaffarsliv.biz
Relaterat