I veckan kom Svenskt näringslivs rankning över de svenska kommunernas företagsklimat. Nyköping placerar sig på plats 191, 38 sämre än vid senaste mätningen och därmed näst sämst i Sörmland.

Ett helt orimligt resultat, sett till Nyköpings geografiska läge och infrastrukturella förutsättningar, anser Moderaterna, oppositionsparti i Nyköping, via gruppledare Anna af Sillén och Ahmad Eid, partiets talesperson i företagarfrågor.

– Ett stärkt företagsklimat kräver hårt arbete men är samtidigt inte raketforskning – det handlar om politisk vilja och att omsätta det i handling, säger Anna af Sillén som är oppositionsråd i Nyköping.

Näringslivschefen i Nyköpings kommun, Maria Karlsson, konstaterar att man inte är nöjda, men att förändringsarbetet, vilket går under namnet Fokus nöjd kund, förhoppningsvis ska ge större effekt vartefter.

– Näringsliv är ett politiskt fokusområde och vi har starkt stöd från politiken och vår kommunledning där centrala ledningslaget är styrgrupp för förändringsarbetet, säger Maria Karlsson.

Björn Lindgren, regionchef för Svenskt näringsliv i Sörmland, beklagar Nyköpings tapp.

– Samtidigt vet jag att ett omfattande arbete med att möta upp mot företagens förväntningar och behov pågår. När det får fäste i organisationen kan det förhoppningsvis bidra till att vända utvecklingen, säger Björn Lindgren.