Djuren på Onsberga och Vreta gård föds så långt det är möjligt upp på foder som har producerats gården, utan bekämpningsmedel och konstgödning. Bland kunderna märks bland annat fina restauranger i bland annat Stockholm, berättar Torbjörn och Erika Olsson.

Lyxkrogar suktar efter kvalitetskött från Nyköping

Nyköping

Ekologiskt och lokalt kött vinner mark och på Onsberga gård utanför Nyköping står kunderna i kö för att få handla. Hit kommer även kockar från fina restauranger för att välja ut vilka djur som senare ska bli till kött och serveras deras gäster.

Enstaka kossor står och betar på de gröna kullar som får lantbruksfastigheten att bölja. På en äng åker bökar håriga grisar i de leriga vattenpölar som ett ihärdigt regn har lämnat efter sig. Då och då hörs korna råma i den annars så tysta stillheten.

Med några lätta steg kliver Erika och Torbjörn Olsson över elstängslet till den magnifika galten Rufus som får ett stort och belåtet leende över trynet när husse kliar honom på magen.

– Jag håller med. Det är vackert här. Men det är inte många som tänker på att det kostar många timmars arbete att hålla landskapen öppna. Om man inte bara vill ha skog runt omkring sig, måste man faktiskt äta svensk mat, säger Erika Olsson.

Foto:

De betade hagmarkerna är en viktig del i kretsloppet på gården. Målet är ett ekologiskt hållbart jordbruk som producerar riktigt bra och nyttig mat.

Så långt det är möjligt föds fåren, grisarna och kossorna upp på foder som odlas på gården – helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Utmaningen är att ha så stor produktion som möjligt utan att ge minsta avkall på ekologisk hållbarhet.

– Drivkraften är att vara med och rädda jorden lite grann. Det låter så stort och högtravande när man säger så, men det är så det är.

En annan bärande och viktig del i verksamheten är kontakten med kunden. Traditionellt brukar jordbrukare i Sverige sköta kontakten med kunderna via någon kooperation eller grossist. Erika och Torbjörn Olsson är angelägna om direktkontakten.

– Vi tröttnade på att vi djuren kördes iväg från gården, och att vi sedan fick 15-16 kronor kilot för vårt kött, utan att veta vart det tog vägen. I dag säljer vi i stället direkt till våra kunder, som består av både privatpersoner men också medvetna restauranger i bland annat Stockholm och Örebro.

Privatpersonerna beställer ofta sitt kött på företagets hemsida och hämtar det sedan på gården. Restaurangerna får sina beställningarna levererade till dörren – ofta är de väldigt noggranna innan de gör själva beställningen.

Foto:

Det där med noggranna krögare är inte helt ovanligt på kontinenten, där kopplingen kock – bonde länge har varit tydligare. Krögarna reser helt enkelt till matproducenten och väljer ut de djur som senare ska serveras till kunderna.

– Samma tillvägagångssätt blir allt vanligare i Sverige. Krögarna brukar ta med sig sina kockar och inspekterar djuren. De vill se köttets ursprung med egna ögon, berättar Erika Olsson.

För att skaffa sig ännu bättre kontroll över produktionen planerar paret att starta ett eget slakteri. De slakterier de anlitar i dag fungerar bra men det ställer extremt höga krav på logistiken att få fram den kvalité paret eftersträvar, när utomstående slakterier måste anlitas.

– Inom de närmaste fem åren ska vi ha ett eget slakteri. Det är en helt nödvändigt att det blir så, säger Erika Olsson.

Paret Olsson

Började med att arrendera en mindre gård 2003.

2011 köpte de Onsberga gård. På gården bedrivs kretsloppsjordbruk med skog, spannmålsodling, proteingrödor och djur.

I dag säljer de årligen 120 grisar, 140 lamm, 20 nötkreatur och ett 40-tal killingar.

Kött från Onsberga återfinns på menyn bland annat på Mathias Dahlgrens Matbaren Grand Hotel, Spritmuseum, Edsbacka Bistro och 19 Glas.

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingLantbrukaffarsliv.biznäringsliv