I en rent objektivt sett oansenlig lokal på Gustafsvägen i Eskilstuna håller de till, industriarbetaren Dennis och tatueraren Patrik. De har känt varandra i många år, men är numera kompanjoner även i en rent affärsmässig mening. Tillsammans har de grundat stadens tredje ölbryggeri, Bad Brain Brewery.

Vännernas olika bakgrund har visat sig utmärkt för ett samarbete, tycker de. Dennis Larssons erfarenheter av både hembryggning och industriarbete gör honom till hantverkaren av dem, medan egenföretagaren Patrik Adolfsson (som sedan många år driver Blue Lotus Tattoo) står för det affärsmässiga.

– Utan Patrik hade jag nog fortsatt att brygga på hemmanivå, säger Dennis Larsson.

Artikelbild

För det var så det började. Redan när han var i 20-årsåldern satte Dennis Larsson sin första Coopers-sats. Sedan dess har hembryggningen blivit alltmer seriös och avancerad, och även fått experimentella inslag. Hans bryggande ledde enligt Patrik Adolfsson till att Dennis med tiden fick ett gott renommé i kompiskretsar.

– Det var så jag kom in i det här. Jag tyckte han gjorde jäkligt bra grejer, helt enkelt, säger Patrik.

Ungefär två år har gått sedan Patrik och Dennis började prata om att starta ett kommersiellt bryggeri tillsammans. Under den tiden har en stor del av deras liv kretsat kring öl, för det är inte bara att köra i gång. Det är mycket som ska på plats. Allt från lokaler och utrustning till godkännanden och tillstånd.

Till en början kändes det snårigt, medger de.

Artikelbild

– Men när vi väl började rota i det var det faktiskt inte så märkvärdigt, säger Patrik Adolfsson.

Utrustningen har de köpt in begagnat från andra bryggerier eller byggt själva. Dennis Larsson har exempelvis byggt ett kylrum i lokalerna.

Artikelbild

– På så vis kunde vi ju komma ner lite i pris, säger han.

Den 15 mars är det urpremiär för Bad Brain Brewerys öl, med releasefest på Bishops Arms i Eskilstuna. På sikt vill man få in sina öl på de lokala Systembolagens hyllor, och även på fler uteställen i staden.

Artikelbild

– Vi hoppas kunna få in dem på olika hipsterkrogar i Uppsala och Stockholm också, jag har redan sonderat terrängen lite, avslöjar Patrik Adolfsson.

Om och i så fall när de båda vännerna kommer kunna leva på bryggandet återstår att se. Än så länge är bryggeriet lite av ett sidoprojekt och volymerna kommer inledningsvis vara små.

– Om vi brygger för fullt en helg kan vi brygga 150 liter, säger Patrik Adolfsson.

Når de framgång kommer de dock satsa på att utöka kapaciteten och kanske flytta till större lokaler.

– Vi har faktiskt blivit lite trångbodda redan innan vi kommit i gång, skrattar Patrik.

Hur känns det inför premiären nu då?

– Vi ser fram emot den med tillförsikt, säger Patrik Adolfsson.

– Men lite nervöst är det, säger Dennis Larsson.