Andreas Claesson (till vänster), ortschef på Sogeti i Nyköping, och Emanuel Hasselvärn, konsultchef och rekryteringsansvarig. Foto:

Rekryteringssuccé för IT-aktör i Nyköping

Nyköping

De finns i Sverige och i ett flertal länder runt om i världen – IT-konsultbolaget Sogeti. I Nyköping huserar de i hamnområdet, med en personalstyrka som växt ordentligt det senaste året. Frågan: Vad är det som har hänt?

I början av oktober 2016 kunde man i SN läsa om de tuffa rekryteringsutmaningar som Sogetis Nyköpingskontor stod inför.

"Det är en tuff marknad, det är många som drar i de här utvecklarna", sa ortschefen Andreas Claesson då.

Nu har det gått ett år och personalstyrkan har växt med hela tio personer – den senaste rekryteringen spikade man bara några timmar innan SN anlände.

En av anledningarna, förklarar Claesson, är kontorsflytten från Oxelösund, som man genomförde för två och ett halvt år sedan.

– Ur ett rekryteringsperspektiv har det gjort oss till en attraktivare arbetsgivare. Det blir enklare om man inte bor i Nyköping, säger han.

Totalt 24 anställda utgör i dag Sogetis Nyköpingskontor, en personalstyrka med väldigt blandade kompetenser, förklarar Claesson.

– Vi har allt från folk som förvaltar produktionssystem inom industrin till folk som utvecklar webbsidor och intranät, folk som jobbar med mobila appar, projektleder, och så vidare, säger han, och fortsätter.

– I Nyköping är vi väldigt starka vad gäller hela Microsoft-plattformen, och då pratar vi webb -och applikationsutveckling. Sedan är vi också starka inom business intelligence.

Det senare är ett slags samlingsbegrepp som bland annat inbegriper olika typer av analysverktyg, tänkt att samla in och bearbeta information – inte minst riktade till företag.

Sogeti

Arbetar med olika typer av it-lösningar åt företag och organisationer.

Företaget kommer från Frankrike, och är en del av Cap Gemeni-koncernen som grundades 1967 av Serge Kampf.

Sogeti finns i 15 länder. I Sverige finns totalt 21 kontor, från Malmö i söder till Luleå i norr.

Sogeti Sverige AB bildades 2003, och har sedan samma år funnits i området Nyköping/Oxelösund.

2015 flyttade Sogeti sitt kontor i Oxelösund till Nyköping.

Ett annat framgångsrecept för Sogeti, vad gäller rekryteringen, är att man har skiftat fokus, förklarar Claesson. Man syns till exempel mer på sociala medier.

Sedan december 2016 har man också förstärkt ledningen med rekryteringsansvarige Emanuel Hasselvärn.

– Vi har kunnat fokusera ännu mer på kunder, teamet och rekryteringen. Man hinner med mer och det blir snabbare processer i allt när vi har två personer i arbetsledande position, säger Hasselvärn.

Den rådande digitaliseringen har som bekant pågått en längre tid och på Sogeti i Nyköping har man märkt att fler och fler företag följer efter. Det innebär en stor efterfrågan men också fler konkurrenter som ger sig in i branschen.

– Då blir det såklart ännu viktigare för oss att vara en attraktiv arbetsgivare, och även en attraktiv leverantör. Det kan innebära att vi får högre krav på oss inom kompetensområden där vi lokalt kanske inte är jättestarka. Men vi är ett globalt företag, så vi har nog möjlighet att vara ganska snabbfotade ändå, säger Claesson.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat