Vid lunchtid på onsdagen kom chockbeskedet att Ryanair stänger ned sin flygbas på Skavsta från och med den 29 mars nästa år. Det meddelade bolaget via ett pressmeddelande. 

Anledningen uppges vara försenade leveranser av flygplansmodellen Boeing 737 Max. Eftersom bara tio av tjugo beställda plan levererats tvingas de uppdatera sitt ruttschema. I sitt pressmeddelande konstaterar de att tillväxten av resenärer därför kommer att rasa, varpå två flygbaser behöver stängas. Den andra är i tyska Nürnberg.

Artikelbild

| Lena Josefsson, marknadsansvarig på Skavsta, är bestört över beskedet om att Ryanair lägger ned sin flygbas. "Jag har inte hunnit prata med någon personal än, men det är klart att det är tråkigt".

Leveransproblemen har sin grund i att två dödsolyckor med den aktuella flygplansmodellen inträffade under 2018 samt i år.

Enligt Lena Josefsson, marknadsansvarig på Skavsta, hade man förväntat sig neddragningar, men inte en stängning av basen. Det beskedet kom till flygplatsledningen vid lunchtid. Någon ur Ryanairs ledning ska dock inte ha varit på plats.

– Det är ett jättetråkigt besked. Men det är viktigt att poängtera att Ryanair kommer att fortsätta flyga härifrån, dock har vi inte fått någon information om hur trafiken kommer att påverkas. Men klart är att deras trafik kommer att minska, säger Lena Josefsson. 

Omkring 200 personer jobbar i dagsläget på flygplatsen, vilket innefattar bagagehantering, incheckning, teknik och administration. Ytterligare cirka 100 är anställda av Securitas, som sköter säkerheten. Hur många som jobbar i restaurangerna och i butikerna är dock oklart. Enligt Lena Josefsson rör det sig om cirka 80 personer ur Ryanairs personal som tillhör deras bas. På vilket sätt personalen inom de olika verksamheterna kommer att påverkas kan hon inte ge något besked om.

Artikelbild

| Beskedet från Ryanair slog ned som en bomb. Flygbolaget stänger sin bas på Skavsta nästa år. Det fick Nyköpings politiker och tjänstemän att samlas till ett krismöte. På Skavsta var stämningen dyster.

– Flygplatsen kommer att finnas kvar, men det blir andra förutsättningar. Men vi vet inte hur det kommer att bli eftersom allting är väldigt nytt.

Skavsta ägs av Vinci Airports, som har 46 flygplatser i olika delar i världen. De säger i en kommentar till tidningen att de inte vet hur nyheten om Ryanair kommer att påverka flygplatsen.

Artikelbild

| I dagsläget är fyra plan stationerade på Skavsta under nattetid, men när basen stängs blir det tomt.

Tidningen har haft kontakt med Ryanairs kommunikationschef via telefon. Frågorna önskades och erhölls via mail, men svar har uteblivit. Ryanairs vd Eddie Wilson har i en första kommentar sagt:

– Vi beklagar att vi måste göra dessa stängningar på grund av leveransproblem. Vi fortsätter arbeta med Boeing, vår personal, fackföreningar och drabbade flygplatser för att minimera kapacitetsfall och uppsägningar.