– Vi hade nog inte kört igång ett sånt här jätteprojekt om vi inte hade trott på Nyköping, säger hotelldirektören Tell Mellander och fortsätter:

– Vår fastighetsägare Kungshem har vågat bygga och vi har själva gått in med åtskilliga miljoner.

Scandic Stora Hotellet i Nyköping har 25 årsanställda. Antalet anställda kommer att utökas successivt.

– Vi kommer att få till ytterligare en 5-6 personer.

Stora Hotellet slog upp portarna på Brunnsgatan redan år 1880. Antalet rum uppgick då till 30. När entreprenören Tell Mellander tog över verksamheten 2004 hade hotellet 98 rum. Han fick snabbt uppfattningen att hotellet behövde ha flera rum.

– Vi har haft en mycket bra beläggning samtidigt som vi tror väldigt mycket på Nyköping, säger han.

Först renoverades de befintliga rummen. För två år sedan påbörjades tillbyggnaden av 46 rum samt en möteslokal.

– Vi har tidigare haft konferenslokaler på Grand och några andra ställen som vi har hyrt in oss på. Nu kommer vi att lägga allting i hotellet. Vi kommer att ha mötesverksamhet, middagar och festarrangemang som vi inte tidigare har haft.

Tillbyggnaden har gjorts på en med 2 600 kvadratmeter vid Brunnsgatan på en yta som tidigare var parkering.

De nya rummen är 24 kvadratmeter stora, vilket är något större än de gamla. Det rör sig om dubbelrum som dessutom har två sängar i väggarna som lätt kan fällas ner så att rummen får fyra bäddar. Rummen är även utrustade med både aircondition och golvvärme.

– Utvecklingen går mot att det är mer fritidsresenärer som använder sig utav hotell. Det innebär också att vi har gjort de här rummen större. Totalt har vi 144 rum, varav två sviter. Sammantaget blir det 340 bäddar totalt i huset. Nu känner vi att vi har kapacitet att utvecklas, säger Tell Mellander.

Den nybyggda sviten har två våningar och har inspirerats av lyxiga Hotel Arts i Barcelona där personalen varit på studieresa. Sviten på Stora Hotellet har stora fönster med utsikt över den nya entrén, uteserveringen och Brunnsgatan.

Den nya rummen blev klara till Melodifestivalen i vintras. Hotellet blev fullbokat i samband med evenemanget och har även varit fullbokat vid flera tillfällen efter det.

I januari påbörjades bygget av det nya köket som har dubbelt så stor kapacitet som det gamla. Restaurang Voyage utvecklas och kompletteras med en uteservering med 50 sittplatser i en nyanlagd liten trädgård vid hotellets entré.

Det nya köket ska enligt planerna tas i bruk i slutet av maj. När trädgården och uteserveringen står klara i mitten av juni blir det festlig invigning.

Tell Mellander driver det 4-stjärniga hotellet som franchisetagare i Scandickedjan. Om- och tillbyggnaderna har pågått i ett drygt decennium och har kostat totalt cirka 100 miljoner kronor.

– Eftersom det är ett privat företag har i stort sett hela det årliga resultatet gått åt till att renovera och rusta.

Tell Mellander har från sin tid som ordförande för Företagarna och för stadens centrumförening fått ett mycket gott intryck av Nyköpings utveckling.

– Jag har haft klart för mig att vi är på rätt väg och att Nyköping utvecklas väldigt positivt. Järnvägen kommer att påverka oss mycket positivt. Både Stockholmsregionen och Norrköping/Linköpingsregionen växer och vi finns mitt emellan.