– Det finns jättepotential i det här lilla huset. Det är pittoreskt och vackert. Det ligger nära oss, säger Andreas Turesson, vd och delägare i Trosa Stadshotell.

Han menar att det kommer att finnas synergier mellan hotellet på Västra Långgatan och caféet på andra sidan ån.

– Vi kommer att ha samma kassasystem som även sitter ihop med vårt bokningssystem. Om det kommer in gäster på caféet och undrar var de kan bo så kan vi boka in dem på hotellet. På hotellet har vi ingen lunchservering på sommaren. Då kan vi rekommendera gästerna att ta en lättare lunch på caféet.

Historien bakom förvärvet av caféet började med att Andreas Turesson noterade att det ofta var stängt.

– Jag har ju följt de flesta Trosaverksamheterna på Facebook och sociala medier och sett att det här caféet har varit stängt rätt ofta, tyvärr utav hälsoskäl.

När caféet dök upp på blocket slog han till direkt och köpte det av den Stockholmsfamilj som ägt det ett år. En anledning till förvärvet var att caféet har ett bageri som hotellet kan ha stor nytta av. Bageriet ligger i en egen lokal alldeles bredvid hotellet.

I bageriet kan allt bröd bakas till både caféet och hotellet, till exempel kakor, fikabröd och frukostfrallor. På så sätt frigörs yta i hotellets kök som kockarna kan använda för att höja matupplevelsen.

– Vi behöver inte slåss om ugnarna i köket för att baka bröd eller laga mat. Nu kan vi förhoppningsvis få en större bredd på leveransen och höja nivån lite mer.

I köpet ingår dessutom en tredje lokal dit kontoret kan komma att flyttas och i så fall kommer det att eventuellt bli större plats på hotellet för till exempel sällskapsrum.

– Marken runt hotellet är limiterad. Det är vägar runtomkring. Det är inte så himla lätt att växa utan man måste vara kreativ och hitta nya lösningar.

Caféet renoveras. Det sätts bland annat upp moderna tapeter i 1700-talsstil för att matcha det gamla trägolvet som för länge sedan flyttades till byggnaden från Tullgarns slott. Caféet kommer att vara öppet sju dagar i veckan i sommar.

– Förhoppningsvis blir efterfrågan så stor att vi kommer att kunna ha öppet efter sommaren också på helger, säger Andreas Turesson.

Trosa Stadshotell har 44 rum, en spa-avdelning, konferenslokaler och erbjuder olika paketerbjudanden som inkluderar olika upplevelser, till exempel en utflykt till Tullgarns slott. Hela verksamheten har 36 årsanställda.

Hur går det för hotellet?

– Det har gått bra. Vi genererade ett överskott förra året och det ser vi ut att göra i år också. Vi vill ju fortsätta återinvestera och utveckla anläggningen vidare, säger Andreas Turesson.