Förtydligande om slagskämpar

Åsikter

Jag ber en och tusen gånger om ursäkt för att jag har buntat ihop proffsboxning och Mix martial arts. Tomas Larsson har helt rätt i att debatten måste vara saklig.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I mitt inlägg avsåg jag inte att angripa SN-sporten. Och jag hoppas de flesta uppfattar min humor när jag i förbigående skämtar om varför reportern i fråga inte tydligare ifrågasätter sportens karaktär. Om hot om våld mot mediarepresentanter verkligen förekommer hamnar vi på en helt annan nivå i fråga om hot mot det fria ordet och demokratin, och jag tror inte ett ögonblick att Sörmlands Nyheter skulle falla undan för sådant.

Nej, mitt syfte är, och det framgår nog, att ge uttryck för en instinktiv aversion mot våld i alla organiserade former. I synnerhet när det i allt större utsträckning verkar bli accepterat - mitt intryck är överhuvudtaget att det pågår en allmän brutalisering inom idrotten, men i all synnerhet skjuter jag in mig på avarter som kommersiell boxning och MMA, där man inte verkar ta något som helst ansvar för frågor om moral och gränsdragningar eller om ifall de aktiva är sunda förebilder för ungdomen.

Jag anar dessutom att allt förekommande våld har en påverkan på samhällsstämning och acceptans, så att det faktiskt flyttar fram gränserna i det allmänna medvetandet och riskerar att göra vårt samhälle mer ovänligt och mindre tryggt.

Det kan i värsta fall fungera som en mental krigsförberedelse.

Håkan Gustafsson