Därför bytte jag parti till Moderaterna

Sofie Wiklund, moderaterna.

Sofie Wiklund, moderaterna.

Foto: Pressbild

Debatt2022-07-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

15 år av mitt liv har jag varit socialdemokrat: ledarskribent på Dala-Demokraten, krönikör på Folket i Eskilstuna, rektor på Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare i Borlänge. Jag har utbildat hundratals LO-fackliga och uttryckt min avsky för privatiseringar i Janne Josefssons Debatt. 

Men för snart 6 år sedan lämnade jag socialdemokratin. Tiden för eftertanke har fört mig i en ny riktning. I början av sommaren bekände jag färg och kom ut ur den politiska garderoben. 
Jag är moderat.  


Tidigare kan ni ha hört mig berätta om min historia i Nyköpingsmoderaternas podcast ”Ordet är fritt”. Resan till mitt ställningstagande har inte varit enkel. Jag har våndats och vridit ut och in på mig själv. 

Insikten kom successivt när jag började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och ställdes inför en orimlig ekvation - kommunens 15 största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras. Vår moderata utskottsordförande sa: ”Gå först, gå dit ingen annan tidigare gått” och det gjorde vi. Vi storsatsade på yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag. Vi skräddarsydde korta utbildningar med arbetsgivare i behov av arbetskraft. Vi sökte upp 1 200 arbetslösa och försörjningstagare. Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlända i etableringen studerade i vår vuxenutbildning 2018. Då var rikssnittet 14 procent. Människor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv, kom i arbete. Jag minns särskilt en man som närmade sig 40 år. Tack vare utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanställd på en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet - och idag handleder han nya medarbetare. Våra insatser bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019. 

Arbetslinjen fungerade – och så borde den göra i hela Sverige. Tyvärr är verkligheten en annan. Över en miljon människor kan inte försörja sig själva. Varannan nyanländ kan inte försörja sig själv och det går att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Istället för att fokusera på att få människor i jobb har Socialdemokraterna höjt 46 skatter de senaste åtta åren, b.la, bränsle-, el-, och fordonsskatten. Totalt rör sig skatteökningarna om 18 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj, 28 000 kronor, om man räknar med prisökningarna.

I det socialdemokratiska Sverige lönar det sig att gå på bidrag. Jag vill att det ska löna sig att arbeta. Därför är jag numera moderat. Jag måste bidra till att få ordning på Sverige.