Debatt: ”Bekämpa klyvningen mellan generationer”

Vi behöver både kunna jobba längre upp i åldrarna, få in fler äldre i folkvalda församlingar och stärka äldrevården, skriver Solveig Zander (C) och Christina Andersson (C) med flera. FOTO: ROALD, BERIT

Vi behöver både kunna jobba längre upp i åldrarna, få in fler äldre i folkvalda församlingar och stärka äldrevården, skriver Solveig Zander (C) och Christina Andersson (C) med flera. FOTO: ROALD, BERIT

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2017-08-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi möter i dag mer än någonsin tidigare äldre seniora personer som arbetar, mår bra och är aktiva i olika sammanhang. Men allt för många seniorer är otrygga och har för dålig livskvalitet därför att det finns för många problem och brister som drabbar äldre på många områden. Det handlar om attitydproblem, men också om ekonomisk utsatthet och kvalitetsproblem i sjukvård och äldreomsorg, brister i pensions- och skattesystem, hinder som gör det svårt att finna lämplig bostad, med mera. Frågor om våra seniora medborgares hela livssituation, möjligheter till inflytande och förutsättningar att få ett längre aktivt och gott liv måste få större utrymme i den politiska debatten. Centerpartiets nystartade seniornätverk kommer att bli en viktig opinionsbildare för partiet i seniora frågor.

Landets seniorer måste få bli mer delaktiga i politiska församlingar. I riksdagen skulle behövas 68 riksdagsledamöter över 65 år, i dag är det 17, för att återspegla andelen seniorer i befolkningen. Det behövs fler beslutsfattare med kunskap om äldres livssituation.

Vi lever längre och är friskare. Det finns all anledning att ta tillvara äldres yrkeskunnande och särskilda förmågor. Därför borde pensionsåldern höjas. En förändrad arbetsrätt skulle bidra till att fler vågar byta yrke på äldre dagar. Alliansregeringens stimulanspolitik för att fler ska kunna arbeta längre måste få en fortsättning.

Vi anser att ett nationellt hälsovårdsprogram för äldre skall iscensättas, där det tydligt anges vad som ska göras och i vilka åldersintervall. Det kan handla om allt ifrån vaccinationer, kost, motion och anpassning av hemmiljön. Det handlar också om rätten till valfrihet. Lagen om valfrihet måste lagfästas. 200 av landets kommuner tillåter valfrihet medan 90 inte gör det.

Vi vill också lagstifta om en omsorgsmodell som innebär att kommunens biståndsbedömare fattar beslut om antalet timmar i hemtjänst den äldre är berättigad till, men att den äldre själv får bestämma servicens innehåll. Från 80 år fyllda förespråkar vi en garanti med rätt att få flytta till trygghetsboende. Äldrevården måste bli mer sammanhållen utan murar mellan kommuner och landsting/regioner. Äldreomsorgslagstiftningen måste reformeras i grunden så att äldre inte kommer i kläm mellan olika lagar.

Vissa pensionärer har en god inkomst medan allt för många, flertalet är kvinnor, tvingas leva på låg garantipensionsnivå. Vi vill både höja den lägsta pensionen, och sänka skatten på pensionsinkomst ytterligare. Centerpartiet deltar med den inriktningen i riksdagens blocköverskridande pensionssamarbete.

Alla behövs; unga, medelålders och äldre med olika erfarenheter och kompetenser. Generationsklyvning med fördomar om äldre, eftersatt äldreomsorg och åldersdiskriminering måste bekämpas.

Centerpartiets Seniornätverk

Solveig Zander riksdagsledamot och ledamot av pensionsgruppen.

Kent Ivarsson Lidingö, förtroendevald i Stockholms läns landsting

Birgitta Carlsson Skövde, tidigare riksdagsledamot

Kay Wictorin Malmö, tidigare kommunalråd

Christina Andersson Eskilstuna, tidigare kommunalråd

Läs mer om