Debatt: "Bromsa inte ny exportbransch"

"De som klagar på att välfärdsföretag gör vinst borde fråga sig hur det är möjligt".

Debatt2016-07-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I nr 24 av Dagens Samhälle beskrivs det enorma internationella intresset för svenska välfärdsföretag. Holländare, kineser, britter, finländare, fransmän och japaner tar kontakt eller besöker företag som Kunskapsskolan, Aleris, Attendo och Academedia.

Samtidigt lägger S-MP-regeringen fram förslag som går ut på att stoppa vinsterna i sådana bolag. Det vore mer intressant att diskutera potentialen att öka tjänsteexporten än att hela tiden fastna i vinstdebatten, säger Maria Helling på Swedecare, i Dagens Samhälles artikel.

I Oxelösunds kommun ser majoriteten rött så snart någon från oppositionen nämner lagen om valfrihetssystem (LOV) och den enskildes rätt att välja utförare i välfärden, till exempel i hemtjänst eller äldreboende.

Medan andra länder närmar sig den svenska modellen, sätter röd-gröna politiker käppar i hjulen för en växande exportbransch. Västvärlden brottas med åldrande befolkning och knappa offentliga finanser. En del av lösningen måste utgöras av privat välfärd enligt svensk modell.

Dagens Samhälle visar på en karta länder där svenska välfärdsföretag verkar, givetvis i de nordiska grannländerna, men även i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Dessutom i USA, Indien och Förenade Arabemiraten. Tjänster inom primärvård, specialistvård, tandvård, individ- och äldreomsorg, förskola, skola/utbildning och bemanning utförs.

Nio svenska välfärdsbolag omsätter tillsammans 15 miljarder kronor för välfärdstjänster i andra länder. Vi har ju ett system där möjlighet att välja gäller alla, oavsett storlek på plånboken, säger Marcus Strömberg, Academedia, till Dagens Samhälle. Så sant som det är sagt.

De som klagar på att välfärdsföretag gör vinst borde fråga sig hur det är möjligt. Det är ju samma peng per person (brukare) som tilldelas den privata aktören som den offentliga.

Ett systemet med skolpeng, äldrepeng, eller andra varianter där skattemedlen följer individen, ökar den enskildes inflytande och delaktighet i välfärden. Jag har svårt att förstå det enorma motståndet mot denna modell. Självklart finns brister även i ett sådant system, men tillkortakommanden borde kunna övervinnas och rättas till. Offentlig vård och omsorg är inte heller felfri. I stället för att kasta ut barnet med badvattnet borde ansvarsfulla politiker ta till sig det bästa och våga pröva nytt. Man behöver inte lägga ut en hel verksamhet på extern utförare, man kan börja med en enhet eller en avdelning.

Dessutom: kvaliteten bör avgöra, inte vem som är utförare. Ställ krav på utföraren, oavsett privat eller offentlig och släpp sedan loss kreativiteten, innovationen och engagemanget!

I Danmark finns ett boende där svenska Aleris driver hälften av platserna och kommunen den andra hälften. Man utbyter erfarenheter och båda har kunnat höja kvaliteten.

Varför inte testa en sådan modell i Oxelösund i stället för att hela tiden misstänkliggöra och demonisera privata aktörer?

Bo Höglander (C)

Gruppledare Centerpartiet i Oxelösund

Läs mer om