De flesta av oss känner någon eller några som har drabbats. När man har fått vad som kanske är livets jobbigaste besked, är det viktigt att den vård som behövs snabbt kommer till.
Även om svensk sjukvård i grunden är bra, finns det mycket kvar att göra. Inte minst vad gäller cancervården. Väntetiderna är för långa, och kan variera stort mellan olika delar av landet. En sådan ojämlikhet i vården är självklart inte acceptabel. Därför satsar regeringen 500 miljoner kronor per år under mandatperioden på att stärka cancervården och korta väntetiderna.
Den viktigaste delen är att införa en modell med standardiserade vårdförlopp införs i cancervården. Modellen bygger på att undvika onödiga ledtider genom det sätts en tidsgräns för hur lång tid det ska ta mellan välgrundad misstanke om cancer till behandlingsstart, med tillräcklig tid för en utredning av god medicinsk kvalitet men utan onödiga väntetider. Utgångspunkten är att ingen ska behöva vänta en enda dag för länge på besked eller behandling.
De standardiserade vårdför-loppen ser olika ut för olika diagnoser. Under 2015 infördes fem olika standardiserade vårdförlopp, där vi nu också sett att väntetiderna blir kortare med denna arbetsform än vad de tidigare var. En uppföljning visar stora förbättringar jämfört med tidigare, bland annat för prostatacancervården, när man inför standardiserade vård-förlopp.
Den största delen av pengarna i satsningen går till stimulansbidrag till landstingen för att förbättra cancervården. Det betalas ut i två delar.
Regeringen har nu fördelat den andra delen av årets statsbidrag, och det innebär 6,6 miljoner för att förbättra cancervården i Landstinget Sörmland. Tillsammans med den första utbetalningen av statsbidrag i våras blir det totalt 12 miljoner kronor.
Genom att göra cancervården bättre och korta väntetiderna utvecklar vi välfärden, och med den också den svenska modellen. Det prioriterar vi socialdemokrater framför stora skattesänkningar.
Gabriel Wikström (S) sjukvårdsminister Monica Johansson (S) finanslandstingsråd