Debatt: "Demokratiskt underskott i regionfrågan"

Låt oss tala klarspråk!

Debatt2016-10-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sikt behöver Sveriges regionindelning utvecklas och justeras. Men låt oss först tänka till, fundera över konsekvenser och framförallt säkerställa en ordentlig folklig förankring. Rimligtvis ska det vara ett riksdagsval innan beslutet fattas eller genomförs en folkomröstning i frågan. Då blir det både ett bättre beslut och själva genomförandet underlättas.

Det finns också en aspekt som inte har med själva sakfrågan att göra, utan snarare handlar om samhällsklimatet. Att driva igenom ett beslut av denna dignitet utan att säkerställa en rimlig demokratisk behandling får också konsekvensen att respekten och tilltron till den politiska processen och det politiska ämbetet urholkas, vilket skapar en grogrund för krafter vi inte vill se i ett samhälle.

Som det ser ut nu kommer regeringen att driva igenom ett beslut om Svealandsregionen med minsta möjliga marginal i riksdagen. Eftersom Moderater, Sverigedemokrater, Liberaler och slutligen även Kristdemokrater sagt nej blir det en mycket svag majoritet. Tveksamt politiskt ledarskapsagerande i en synnerligen viktig fråga.

En annan aspekt är att antalet folkvalda ledamöter kommer att minska från totalt 458 landstingsledamöter idag till kanske så få som 101 personer i det kommande regionala parlamentet. Betänk då att regionen kommer att bestå av nästan två miljoner invånare. Avståndet mellan regionpolitiker och vanligt folk kommer att öka dramatiskt såväl mentalt som geografiskt. Flera kommuner kommer också att bli helt utan representation och parlamentet kommer att få många ledamöter från större städer som Uppsala, Örebro, Gävle, Eskilstuna och Västerås.

Låt oss tala klarspråk! Riksdagens kommande beslut om en Svealandsregion innebär att till exempel Nyköping mycket väl kan komma sakna företrädare i regionens folkvalda parlament, Nyköpings lasarett kommer att dräneras på resurser i form av t ex akutsjukvård och specialistkompetens och hundratals tjänster på länsstyrelsen och landsting försvinner bort från Nyköping.

Vem vill detta? Inte vi i varje fall! Därför har vi skrivit under namninsamlingen för en folkomröstning i regionfrågan och uppmanar alla andra att göra detsamma. Det är troligen det enda sättet att få stopp på detta förslag och säkerställa att det demokratiska inslaget i processen ökar och därmed förbättra såväl kvalitén i själva beslutet som sannolikheten för ett framgångsrikt framtida genomförande.

Åsa och Jesper Broberg

Läs mer om