Grunden till den svenska modellen antecknades 1938 mellan SAF (numera Svenskt Näringsliv) och Landsorganisationen (LO) under det som kom att kallas Saltsjöbadsavtalet. Denna modell lade grunden för den svenska arbetsmarknadsmodellen och därefter välfärdsstaten som Socialdemokraterna adopterade och sedan vidareutvecklade. Ute i världen, förknippas Socialdemokraterna med den universella välfärdsmodell som finns i Sverige sedan länge tillbaka. Arbetsmarknadsmodellen och välfärdsmodellen är oskiljaktiga utifrån den politik som Socialdemokraterna bland annat bedriver.
I det socialdemokratiska Sverige lämnas ingen efter, ingen hålls tillbaka. Varje individ räknas, var och en ska bidra efter sin förmåga, samtidigt alla får ta del av en utomordentligt stark välfärd efter sina behov. Vi ska ha en växande ekonomi som kommer alla till godo, i enlighet med världsläget och vi ska ha löner som går att leva på.
Vi har påbörjat ett samhällsbygge på 60 miljarder kronor som ger fler jobb, en bättre skola och minskade klyftor. Redan nu, efter halva mandatperioden, börjar vi se resultat: Tillväxten är stark, arbetslösheten minskar och vi bygger fler bostäder än på tjugo år. Investeringar i vägar och järnvägar. Kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretagares första anställning. En ny exportstrategi hjälper företag att växa utomlands. Jobb, praktik eller utbildning till arbetslösa unga inom 90 dagar.
Men vi kan inte förneka att vi har stora och allvarliga utmaningar framför oss. Skolan håller inte måttet, många har inget arbete att gå till, oron i vår omvärld minskar inte, tvärtom, den ökar hela tiden. Flyktingströmmen måste hanteras ansvarsfullt när 60 miljoner människor är på flykt eller drivs ut ur sina hus och hem på grund av väpnade konflikter eller av andra skäl enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.
Men har slutdatumet för den svenska modellen passerat? Det förfaller vara problematiskt att hävda att den har passerat sitt bäst före-datum. Sådana påståenden ledde Moderaterna till att sätta i gång en privatiseringsprocess av skolan, vården och omsorgen. En privatiseringsvåg som saknar motstycke. Privatiseringsmodellen ledde till att de sänkte skatterna under deras mandatperioder med 87 miljarder kronor. Efter åtta borgerliga år tilläts problemen växa sig stora med effekten hög arbetslöshet och stort utanförskap, nedskärningar och privatiseringar.
Vi vill bygga vidare på det som är bra för Sverige, på det som gör Sverige ännu starkare ute i världen, särskilt när Sverige är nu invalt i FN:s säkerhetsråd. Det är med samarbete och investeringar som Sverige blir ett bättre land att leva i – inte genom att öka klyftorna eller försämra välfärden med fler skattesänkningar och privatiseringar.
Salah Aljamal
socialdemokrat