Debatt: "Ett svek mot elever, landsbygd och besöksnäring"

Svik inte landsbygden och våra barns rätt till önskad skolgång!

Debatt2016-10-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN 25/10 gavs information i liten notis om att buss 502 dras in i samband med övergång till vintertidtabell den 10 december. För att fullständigt förstå sveket ett sådant beslut utgör och som meddelas med oacceptabelt kort framförhållning ska jag här utveckla kring konsekvenser.

Buss 502 som går mellan Trosa och Järna trafikerar "gamla riksettan" . Ett verksamhetskluster som särskilt drabbas av nedlagd trafik är Ytterjärna med unik pedagogik i Örjanskolan med verksamhet från förskoleklass upp till gymnasiet. För att denna stiftelsedrivna skola ska fungera på levande landsbygd krävs ett stort upptagningsområde. Förutom från Trosa kommun kommer elever hela vägen från Nyköping med tåg och byte till just buss 502 för vidare färd till Ytterjärna.

Nyköping kommun erkänner den unika profilen på gymnasieutbildningen vid Örjanskolans och elever i gymnasieklasser erbjuds resebidrag. Vid en nedläggning av linje 502 kan inte elever från Trosa eller Nyköping kommun med rimliga restider själv ta sig till och från skolan.

Det ligger heller inte långt borta att anta att olycklig länsgräns påverkar beslut liksom Trosas prioritering av egna kommunala utbildningar. Vill Trosa fortsätta att hamna högt i näringslivsrankning bör man inte aktivt motarbeta friskolor genom att omöjliggöra för elever att ta sig till och från skolan. Som förälder till en 15-årig dotter som aktivt valt att resa två timmar om dagen till sin drömutbildning är det personligen detta svek som ligger mig närmast.

Generellt är sveket mot alla de boende och verksamma utmed Utflyktsvägen betydligt mer allvarligt. Landsbygdsutveckling med EU-medel genom Leader Kustlinjen har länge arbetat med destinationsutveckling för besöksnäringen. Vilket bakslag när buss i linjetrafik inte längre kan erbjudas.

Att Ytterjärna är ett nationellt, ja rent av internationellt, känt centrum för hållbar utveckling, resilience och alternativ pedagogik utan kollektivtrafikanslutning till Trosa och Sörmlandstrafiken känns helt fel väg att gå. Uppmärksamma istället vägsträckningens mångfald i verksamheter, natur och kultur till gagn för såväl boende som besökare.

När vi globalt, nationellt, regionalt och lokalt förväntas göra allt för att minimera klimatpåverkan där transporter står för en stor del känns det märkligt att göra skolgång vid gymnasier med nationellt intag beroende av bil helt bakvänt. Var bara några veckor sedan jag under Europeiska Trafikantveckan besökte Trosa för evenemang kring fossilfria transporter. Var är miljöengagemanget i kommunen nu?

Svik inte landsbygden och våra barns rätt till önskad skolgång!

Jan Bergman

Läs mer om