Indelningskommittén har föreslagit att Sörmland ska läggas samman till en ny Svealandsregion, tillsammans med Dalarna, Örebro, Uppsala, Gävleborg och Västmanland. Det innebär bland annat att Landstinget Sörmland och Regionförbundet Sörmland läggs ned.
Den officiella motiveringen till denna genomgripande reform är alltjämt diffus, eftersom det saknas vetenskapliga belägg för att stora landsting har bättre sjukvård. Många gånger är det i stället små och medelstora landsting som har högst kvalitet, kortast vårdköer och bäst ekonomi.
I facktidningen Dagens Medicin förklarar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att det verkliga motivet för att bilda storregioner är att lägga ned akutsjukhus. Dagens landsting har helt enkelt för nära till medborgarna för att klara av att fatta denna typ av beslut, menar han. Samma motiv anger även landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland i SN den 4 augusti:
– Där ser jag att mina grannar har en del att jobba med när det gäller antalet akutsjukhus, det finns för många akutsjukhus, säger Denise Norström (S)
En storregion innebär att makten över den sörmländska vården flyttas längre bort från invånarna. Avstånden i Svealand blir mycket stora. Det är till exempel närmare från Nyköping till Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Tallinn – än från ena änden till den andra i Svealandsregionen.
Av 149 ledamöter i regionfullmäktige kommer bara 24-25 stycken att vara från Sörmland. Det kommer vara svårare för allmänheten att påverka politiska beslut, och därmed blir det lättare för politiker att lägga ned akutsjukhus.
En undersökning gjord av Novus visade att en majoritet – 55 procent – av sörmlänningarna är negativa till förslaget att bilda en ny Svealandsregion, och 22 procent är positiva – övriga är osäkra. Bland kvinnorna är 60 procent negativa, och endast 13 procent är positiva. I södra Sörmland är stödet för regionbildningen ännu lägre.
Sörmland har låg skatt i jämförelse med övriga landsting i Svealand. Sörmlänningarna får betala höjd skatt, med upp emot 700–1000 kr/år för en arbetstagare, för att finansiera att invånarna i framförallt Gävleborg ska få sänkt skatt.
En ytterligare konsekvens är att den naturliga röstspärren, till följd av valkretsarna, medför att mindre partier kommer att få svårt att bli representerade när det bara finns 24–25 mandat att fördela bland de politiska partierna i Sörmland. Regionbildningen kan därför bli ett demokratiskt problem, där små partier får svårare att klara röstspärren.
Sammantaget kan man konstatera att förslaget till storregion medför att avståndet mellan invånarna och de folkvalda ökar, att det finns starka krafter att lägga ned till exempel Nyköpings lasarett som akutsjukhus, att skatten höjs och att det saknas folkligt stöd för regionbildningen.
Ingrid Jerneborg Glimne (M)
2:e vice ordförande landstingsfullmäktige