Infrastrukturpropositionen kom veckan innan. Och den gav inga anledningar till några glädjeovationer från Ostlänken-entusiasterna.
Möjligtvis till försiktig optimism. När höghastighetsbanan byggs någon gång i framtiden så ska Ostlänken komma först. Men några öronmärkta pengar finns inte. Den byggs bara om ekonomin tillåter.
Ändå utformade mötet sig till det jag befarat, något som mest liknade ett hallelujamöte. Ostlänken skulle lösa alla problem och skapa oanad tillväxt på alla områden. Jag bara väntade att pastorn, nej förlåt moderatorn, skulle gå fram till rampen och leda alla i unison lovsång.
Någon substans att tala om fanns det inte i anförandena med några enskilda undantag, främst från Trafikverket. Bland dem jag har pratat med efter mötet, såväl Ostlänken-entusiaster som kritiker och folk av olika partifärg, är det undantagslöst en enhällig uppfattning.
Från Trafikverket upprepades dock förvånansvärt att Ostlänken skulle stå färdig 2028 – trots att inte ord sägs om det i propositionen och att tillåtlighetsprövningen ännu inte är klar.
Från mötet twittrade Nyköpings "sakkunnige" att "Ostlänken är beslutad och byggs i sin helhet oavsett vad tyckare skriver i SN!". Det åsyftade var väl mitt inlägg 17/10. Jag vill inte påstå att han avsiktligt far med osanning. Men han har tydligen inte gjort sig besvär att läsa propositionen.
Möjlighet att ställa frågor blev det inte. Det finns många frågor obesvarade. Ostlänken är ju inte bara en gigantisk kostnad för staten. Det är ju också fråga om jätteinvesteringar för kommunerna. Exempelvis ska Nyköpings kommun medfinansiera Ostlänken med 84 miljoner kronor. I sluträkningen kommer detta förmodligen bara att röra sig om felräkningspengar.
Staten ska finansiera grundutförande av stationer. Vad innebär det? Vad ska kommunerna betala? Nyköping ska ju dessutom ha två stationer. Att vi ska ha ett resecentrum i tätorten är väl självklart. Men till vilken kostnad? Vem ska betala stationen vid Skavsta? Bygger man som visats på en del fantasiskisser så är det ju fråga om ett antal hundra miljoner.
I varje fall så kommer ju kommunen att få stå för infrastrukturen till och omkring stationen. Och rent övergripande är frågan om Nyköping verkligen är betjänt av att ha huvudstationen vid Skavsta och få nöja sig med en bibana till tätorten. Vilket innebär att restiderna förlängs med minst tio minuter och innebär extra byten av färdmedel.
Till detta kommer att Nyköping förbundit sig att bygga 7 400 bostäder. Vad kostar det? Det behövs mark, byggplanering, gator, skolor, förskolor etc. För en del år sedan när Nyköping hade stolta nybyggnadsplaner anlitades en konsult för att visa hur mycket kommunen skulle tjäna på det. Men konsulten kom fram till att nyetableringarna skulle gå med förlust.
Det är dags att kommunen inbjuder till en verklig information om Ostlänken. Där politiker och tjänstemän ställer upp och korrekt svara på frågor. Inte bara svarar vad de önskar och tror.
Håkan Norén
Nyköping