Den nuvarande länsorganisationen grundades av rikskanslern Axel Oxenstierna på 1600-talet. Oxenstierna organiserade den statliga länsförvaltningen. Varje län fick en landshövding med huvuduppgiften att verkställa statliga beslut. Landstingen upprättades på 1860-talet med huvuduppgift att tillhandahålla sjukvården. År 1919 bildades ett kommunalförbund där de enskilda kommunerna utgjorde gemensamt kommunalförbundet till huvudman för kommunala uppgifter som kommunerna inte vill sköta enskilt. I framtiden kommer de offentliga verksamheterna att ställas inför nya utmaningar som skiljer sig markant från de på Oxenstiernas tid. En rad olika problem har andra orsaker än strukturella och därför kräver andra typer av lösningar.
Socialdemokraterna anser att en bättre och välfungerande samhällsorganisation kräver förändringar av uppgiftsfördelning och struktur. Detta är nyckeln till framtida samhällsorganisation i en ny och alltmer globaliserad värld. De grundläggande utgångspunkterna för en hållbar samhällsorganisation är nya politiska frågor, vetenskapliga och tekniska utvecklingar, bättre information till medborgarna, framväxten av ett enat Europa, växande krav och anspråk på offentliga insatser som en följd av demografiska förändringar. Men de största utmaningarna är framför allt globaliseringen, det europeiska samarbetet och kraften till en vidmakthållen stark och livskraftig demokrati.
Förutsättningarna för att hantera de utmaningar som Sverige står inför är utvecklingskraften, ökad tydlighet i ansvars- och uppgiftsfördelning, helhetssyn och minskad sektorisering samt ett ökad medskapande. Dessa förutsättningar kräver också en ansvarsfördelning i samhällsorganisationen. Principerna för ansvarsfördelningen i samhällsorganisationen är finansieringen, rättssäkerheten, likvärdigheten, demokratin och legitimitet samt hushållningen och effektiviteten. Men allra viktigaste i det här sammanhanget är kraften och vikten av ett medborgarperspektiv och behovet av likvärdighet.
För att utveckla de offentliga verksamheterna och att hantera en alltmer komplicerad och globaliserad omvärld, anses sektoriseringen som är resultatet av en nödvändig och fortgående specialisering för att komma till stånd med det arbete som inleds av Socialdemokraterna vad gäller regionfrågan. Men sektorisering har vissa nackdelar och måste därför balanseras med territoriella eller lokalt baserade arbetssätt som är en förutsättning för att kunna förverkliga horisontella mål som integration, hållbarhet och jämställdhet.
Salah Aljamal, socialdemokrat