Årets granskningsbetänkande i konstitutionsutskottet är klart. Det var rekord i inkomna ärenden, 48 stycken. Av dessa har 46 anmälningar granskats. Vi kan konstatera att det inte finns något ärende med allvarlig kritik, såsom Saudi- och Nuon-affären tidigare år.
I tre ärenden har ett enigt KU gett statsråd lindrig kritik. Två statsråd i den nuvarande regeringen kritiseras och ett statsråd i den förra borgerliga regeringen har fått kritik. Tre statsråd kunde ha avstått ifrån att göra uttalanden bland annat i samband med domar. Resterande är synpunkter och rekommendationer vars syfte är att använda som råd för det fortsatta arbetet.
Den stora politiska frågan har varit regeringens hantering av flyktingkrisen. Här finns ingen kritik. Regeringen har hanterat situationen berömvärt. Konstitutionsutskottet konstaterar inledningsvis att det stora antalet flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 innebar utmaningar för samhällsapparaten.
Konstitutionsutskottet har kommit fram till att regeringen vidtog åtgärder under 2014 och första hälften av 2015, innan situationen blev akut, som rörde flyktingmottagande. Det handlade bland annat om att hantera frågor om skola och bostad. Då situationen snabbt förändrades hösten 2015 ställdes dock krav på hantera en krisliknande situation. Här finns inte heller någon kritik. Såvitt utskottet kan bedöma har regeringen tillsett att det har funnits lämpliga informationsvägar och någon brist på information i Regeringskansliet synes inte ha förelegat.
I krissituationer krävs det ofta att det går snabbt. Beslut ska beredas vilket kräver tid. Utskottet noterar att beredningskravet enligt praxis är flexibelt och innebär att brådskande omständigheter kan medföra att olika åtgärder för att påskynda beredningen kan godtas. Här har regeringen också agerat föredömligt. Utskottet har inte heller skäl att ur sitt perspektiv i granskningen anlägga några kritiska synpunkter på regeringens arbete inom EU.
Det har kommit in 48 anmälningar inför årets betänkande. Utav 46 behandlade anmälningar fann KU lindrig kritik mot den sittande regeringen på två punkter. Frågan är om KU:s resurser används på rätt sätt. Ofta beskylls Konstitutionsutskottet för att vara politiserat. En del anmälningar är befogade samtidigt som andra kan ifrågasättas. Det kan finnas anledning att vara mer återhållsam i sina anmälningar. Syftet med KU är att granska regeringen där det verkligen är befogat och behövs. Inte som ett sätt att samla olika siffror med syfte att skapa rubriker.
Det är tillfredställande att KU konstaterar att det inte finns någon som helst kritik mot regeringen vad gäller hanteringen av flyktingkrisen. Den sammantagna slutsatsen är att vi idag har en regering som agerat utifrån sitt uppdrag mycket bra trots det hårt pressade läget med en osäker omvärld och ett osäkert parlamentariskt läge.
Hans Ekström (S)
ledamot i konstitutionsskottet, ordförande socialdemokraterna Sörmland
Björn von Sydow (S)
vice ordförande konstitutionsutskottet