Debatt: "Öka säkerheten vid tingsrätten i Nyköping"

Hot, våld och trakasserier är vardag för många av Juseks medlemmar inom rättsväsendet, men endast 14 procent av händelserna polisanmäls.

Debatt2016-06-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt var fjärde medlem har blivit utsatt de senaste två åren. Detta är ett allvarligt samhällsproblem. Vi efterlyser nu fler åtgärder för en säkrare arbetsmiljö för rättsväsendets medarbetare. Säkerheten skulle öka om Nyköpings tingsrätt införde permanenta säkerhetskontroller.

Många av våra medlemmar vittnar om ett hårdare klimat. Internet och sociala medier har gjort att det är lätt att gömma sig bakom anonymitetens täckmantel och framföra hot och trakasserier mot enskilda medarbetare. Det är naturligtvis inte acceptabelt.

Juseks nya undersökning visar att var tredje medlem på Kronofogdemyndigheten och var fjärde medlem inom åklagarväsendet känner en otrygghet på grund av hot, våld, trakasserier och skadegörelse. Drygt var fjärde medlem har blivit direkt utsatt.

Endast 43 procent av medlemmarna svarar att arbetsgivaren de senaste två åren vidtagit generella förebyggande åtgärder.

Bland åklagarna svarar drygt hälften att åtgärder vidtagits medan endast en tredjedel av de polisanställda anger detta. I dag står till exempel den stora majoriteten av landets 48 tingsrätter utan permanent säkerhetskontroll.

Dessutom måste arbetsgivarna arbeta systematiskt med utbildningar och andra förebyggande insatser. När något har inträffat är det självklart att den som utsatts får hjälp och stöd. Så är det tyvärr inte alltid i dag. Undersökningen visar att färre erbjuds stöd i dag än tidigare – endast 24 procent 2015 jämfört med 30 procent 2013.

Undersökningen visar också att färre medlemmar polisanmäler – endast 14 procent av händelserna polisanmäldes. Det är också fler medlemmar än tidigare som anser att en polisanmälan inte skulle leda till något.

Jusek vill därför att det införs:

• Permanenta säkerhetskontroller i alla domstolar. I dag är det allt för lätt att föra in föremål som inte hör hemma i domstolslokalerna. I ett första steg bör alla tingsrätter införa permanenta säkerhetskontroller.

• Starkare skydd för personuppgifter och ökad stöd av arbetsgivaren. Endast 43 procent av medlemmarna svarar att arbetsgivaren under de senaste två åren vidtagit generella förebyggande åtgärder.

• Hårdare straff för hot, våld och annan brottslighet mot rättsväsendets medarbetare. Straffen måste stå i proportion till brottets allvar. Skärpta straff är en markering om att hot mot demokratin och rättsväsendet inte accepteras. Det självklara målet är att ingen ska behöva känna oro eller otrygghet på jobbet. Arbetsmiljön måste prioriteras och alla former av hot och våld måste bekämpas. Det är viktigt för dem som jobbar i rättsväsendet, för rättssamhället och demokratin. Det är dessutom en framtidsfråga för att rättskarriärerna ska förbli attraktiva.

Sofia Larsen

ordförande i Jusek

Carsten Helland

domare och ledamot i Juseks förbundsstyrelse

Läs mer om