Frågetecknen kring en framtida regionbildning är många. Vad den ska göra, hur besluten ska fattas med ett garanterat medborgarinflytande och hur den processen ska förankras är tre av de stora frågetecknen. Det är slutsatsen man kan dra även av Malin Hagerströms (MP) inlägg i frågan (SN 3/8). Ändå verkar regeringen vilja stressa fram en regionbildning mot medborgarnas vilja.
För oss moderater är det givet att initiativet till en regionbildning kommer underifrån, från medborgare, kommuner och landsting, inte ovanifrån från staten. Tidigare erfarenheter från Skåne och Västra Götaland visar även att den lokala förankringen är avgörande för om en regionbildning ska fungera och vinna acceptans. Den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen verkar dock vara av en annan uppfattning. Processen är hitintills höjd i dunkel, och vad regeringen fattar sina beslut på är för många av oss en gåta.
Hagerström lägger i sin artikel över ansvaret på riksdagsledamöterna från länet att förklara regeringens ståndpunkt. Detta bör rimligtvis vara svårt, då regeringen inte heller samtalar med riksdagen om regionbildningen. En riksdagsmajoritet har känt sig tvungen att kräva en lagändring för att garantera medborgarinflytande över processen, i likhet med vad som finns vid kommunsammanslagningar, detta mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets vilja bör tilläggas. Likväl är tystnaden från regeringen kompakt, trots ihärdiga påtryckningar från sörmländska moderata riksdagsledamöter.
Regeringen verkar bilda sin uppfattning på dels en ideologisk övertygelse, och dels Indelningskommitténs uttalanden. Indelningskommittén i sin tur har inte valt att lyssna på de sörmländska åsikterna, eller helt missuppfattat länets representanter. Det är därför det är ytterst viktigt att alla aktörer, landsting och kommun, upplyser regeringen om felaktigheterna i deras antaganden.
Både kommun och landsting har en skyldighet att företräda sina medborgare, och en möjlighet att inleda en medborgardialog kring regionförslaget. Den som hävdar att kommuner har liten påverkansmöjlighet har fel och lägger sig platt inför förslaget. Nyköping, Oxelösund och övriga sörmländska kommuner har tillsammans med landstinget möjlighet att i den remiss som rimligtvis följer av regeringsförslag påtala hur olycklig den föreslagna regionbildningen 2019 är.
Svealandsregionen tar varken hänsyn till Nyköping och Oxelösunds arbetsmarknad eller sjukvårdsregion. Om regeringen vill finns utrymme för en dialog om en mer funktionell indelning som skapar ett starkare Mälardalen som kan vara Sveriges tillväxtmotor. Det vore djupt olyckligt om Stefan Löfven (S) inte tog den möjligheten.
Erik Bengtzboe (M)
riksdagsledamot Södermanland
Anna af Sillén (M)
oppositionsråd Nyköping
Dag Bergentoft (M)
oppositionsråd Oxelösund