Det gäller inte minst för våra äldre. Färska siffror visar att många svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, och antalet drabbade blir allt fler. Mest drabbade är äldre kvinnor som har svårt att klara oförutsedda utgifter som att gå till tandläkaren eller behöva nya glasögon. Dessa ekonomiskt utsatta äldre behöver förbättringar, men blir utan i den rödgröna regeringens budget.
Kristdemokraterna föreslår i sin budget att skatten sänks för pensionärer med 2,2 miljarder. Det är ett viktigt steg mot målet att stänga skattegapet mellan arbetande och pensionärer. Vi höjer också bostadstillägget för pensionärer (BTP) kraftigt, tar också bort den särskilda löneskatten för äldre och inför ett fördubblat jobbskatteavdrag redan från 64 års ålder. Under alliansregeringen drev vi kristdemokrater igenom sänkningar av skatten för pensionärer vid fem tillfällen. Vi höjde också bostadstillägget för pensionärer tre gånger. Våra reformer gjorde tydlig skillnad för väldigt många pensionärer.
För oss kan det aldrig vara godtagbart att äldre personer behandlas respektlöst eller som en belastning för samhället. I stället måste politiken utgå från en värdegrund där varje människa är ett mål i sig och har ett absolut värde under hela livet. Att inte se varje människas förmåga förmedlar en skev syn på människan. Men den rödgröna politiken innebär i stor utsträckning att människor som passerat 65 inte har något mer att bidra med till samhället och inte har samma behov av valfrihet som andra. Regeringens ensidiga fokus på vinster i stället för kvalitet i välfärden och jakten på valfriheten riskerar att ta ifrån äldre möjligheten att till exempel välja det boende man önskar bo på eller vem man vill släppa innanför dörren till sitt eget hem för att utföra hemvård.
För en del handlar självbestämmandet om att vilja bo kvar i sin lägenhet eller sin villa med hemtjänst, för andra om att bo tillsammans med andra på ett trygghetsboende. För oss är det en fråga om värdighet. Vi föreslår därför att den som har fått rätt till hemtjänst och fyllt 85 år ska få plats på ett trygghetsboende om hon eller han så önskar. Alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en plats för den som vill utan biståndsbedömning. Vi gör också satsningar på vården och omsorg som främst kommer äldre till del, så som vårdserviceteam för att skapa utrymme för mer tid för patienterna, samt satsningar på socialt innehåll och bättre mat i äldreomsorgen.
De värderingar som vi vill se forma Sverige handlar om ett samhälle som håller ihop, där vi har tillit till varandra och där varje person får möjlighet att bidra utifrån sin förmåga. I en tid när Sverige står inför stora samhällsutmaningar vill vi lyfta fram behovet av sammanhållning mellan generationer och människans absoluta, okränkbara värde genom hela livet.
Marita Göransson (KD) gruppledare i Nyköpings kommun Margareta Eriksson (KD) ledamot i socialnämnden och kommunala pensionärsrådet i Nyköpings kommun