Debatt: "Svensk ekonomi går bättre än på drygt tjugo år"

Sveriges ekonomi präglas av stabilitet, yrkesskicklig arbetskraft och stark grund infrastruktur. Och bättre lär det bli.

Debatt2016-06-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kom en rapport från kreditföretaget Moodys. Där kunde vi läsa att antalet sysselsatta har ökat med hela 111 000 personer på ett år. Och sysselsättningsgraden är så hög som 81,2 procent. Så här bra siffror har vi inte haft sedan 1992.

Det innebär att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU. Regeringen Reinfeldt nådde aldrig sådana siffror och som bäst hade den 65,5 procent. Arbetslösheten sjunker kontinuerligt och många som har varit arbetslösa under en lång tid har nu börjat komma i arbete. Arbetslösheten är 7,4 procent för 2015.

Statsskulden minskar, tillväxten är god och kommer att fortsätta vara långt över EU-genomsnittet under nästa år. De offentliga finanserna är dessutom väldigt starka. Men ledarskribenterna på riksnivån i de borgerliga tidningarna rapporterar aldrig om dessa positiva och glada nyheter. De svartmålar gärna Sveriges ekonomi och dess regering. Vare sig Expressen, SvD eller Göteborgs-Posten, bland andra, säger något positivt överhuvudtaget. Och den högerextrema propagandamaskinen, som maler dag in och dag ut om att den svenska modellen och infrastrukturen är hotad av mångkulturen, saknar grund. Fullständigt.

Ett tillkännagivande från Moodys betonar att den svenska konkurrenskraften just i dag är av världsklass, men att exportmarknaden fortfarande är lite glidande. Och det är ingen konstigt med det, världsekonomin har inte riktigt återhämtat sig efter den brutala knäck som den fick sig 2008. Ekonomins återhämtningsförmåga förstärker kreditvärdigheten på världsmarknaden för Sveriges del.

Sveriges regering får betyg "Aaa stabil". Budgetunderskottet ökar tillväxtpotentialen trots flyktingströmmen. Moodys bedömning när det gäller statsfinanserna är "stark" mitt i de kostnader som uppkommit på grund av flyktingläget.

Sveriges ekonomi präglas av stabilitet, yrkesskicklig arbetskraft och stark grund infrastruktur. Och bättre lär det bli. Exporten har ännu inte återhämtat sig till den nivå som var före 2008. Bruttonationalprodukten (BNP) per capita är relativt stor. En öppen ekonomi, där exporten spelar en viktig och stor roll för sysselsättningsgraden och en lägre arbetslöshet är viktig för Sverige.

Den goda ekonomiska tillväxten ger stöd åt innovationer och entreprenörskap, och gör Sverige konkurrenskraftigt på världsmarknaden. En negativ trend finner man i hushållens höga skuldsättning, fastän nettotillgången hos hushållen varierar markant från ett hushåll till ett annat.

Sverige har den bästa tillväxtmöjligheten bland de nordiska länderna, enligt Moodys. Det beror till stor del på den konkurrenskraftiga exporten som domineras av kunskapsintensiva produkter. Tillväxten för 2016 är 3,4 procent och för 2017 förväntas den bli 2,5 procent.

Salah Aljamal

socialdemokrat

Läs mer om