Först och främst – vi är inte emot vegetarisk mat. De flesta av oss äter till större delen mat som kommer från växtriket och vi anser att var och en själv får välja om man vill komplettera med kött eller inte.
Det som påverkar klimatet är det fossila som olja och kol som vi använder till transporter, uppvärmning, bränsle till traktorer tillverkning av växtnäring med mera. Det är detta som gör att vi ökar koldioxidutsläppen i världen. Det som vi odlar på den svenska jorden hör till kretsloppet och dit hör även betesdjuren som håller betsmarkerna öppna.
70 procent av växthusgasutsläppen från maten vi äter kommer från importerad mat. Det svenska nötköttets klimatpåverkan är bland den lägsta i världen. Nötkött producerat i EU har 60 procent lägre utsläpp jämfört med snittet i världen och nötkött producerat i Sverige har ytterligare 25 procent lägre utsläpp än EU-köttet (Gerber, P.J. et al. Tackling the Climate through Livestock, FAO och J.P. Lesschen et al. Animal Feed Science and Technology, 2011).
Vi måste också prata om de positiva sidorna med svenskt kött. Sverige är ett land där det regnar mycket och där det växer mycket gräs. Vi människor kan inte tillgodogöra oss näringen direkt ur gräs. Betande djur omvandlar däremot gräs till värdefullt kött. Kornas betande skapar också ett öppet och varierat landskap med en oerhört rik biologisk mångfald. Kor ger både mjölk och kött. Större delen av det svenska nötköttet kommer från mjölkkor och mjölkras-tjurar.
Vi måste diskutera helheten i vår konsumtion såsom att en resa till Thailand motsvarar att du kan äta 500 gram nötkött om dagen i ett helt år eller om man tar Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller kött är att äta högst 500 gram i veckan (för en vuxen) så motsvarar det 3 år och 6 månaders konsumtion av kött per resa till Thailand.
Att tycka att det är okej med en köttfri dag i skolan utan att reflektera varifrån all maten vi äter kommer ifrån är korkat. Vi tycker inte om att man hänvisar till miljöaspekterna när man serverar halal-slaktad kyckling från Thailand eller nötkött från Tyskland till våra barn i skolan, det är inte okej.
Så vill du äta kött och samtidigt minska sin miljöpåverkan ska du därför välja svenskt! Då bidrar du till öppna landskap, god djuromsorg och motverkar antibiotikaresistens.
Elin Beckman Kjell Johansson LRF Nyköpings kommungrupp
Svar:
Det är något slags rekord i ironi att få epitetet "korkad" i ett av de mer intellektuellt förvirrade debattinlägg jag läst.
1. Att säga att Thailandsresor har värre klimatpåverkan än boskapsuppfödning är irrelevant. Man kan givetvis vara klimatsmart genom att både begränsa flygresor och köttkonsumtion, precis som man kan minkska risk för hjärt- och kärlsjukdom genom att både sluta röka och äta mindre kött.
2. LRF vill att vi ska skilja mellan utländskt "fulkött" och svenskt "finkött". Man bör veta att experter som Fredrik Hedenus (fil dr, chalmers) menar att svenskt kött orsakar utsläpp i nivå med andra EU-länder. Utsläppen kommer inte från långa transporter, utan från jordbruksmarken liksom metan från korna själva.
3. Debattörerna berör inte med ett ord den andra delen i min argumentation: hyllmeter och åter hyllmeter med forskning har uppmärksammat köttkonsumtionens skadliga hälsoeffekter, till den milda grad att WHO varnar för cancerrisker. Också det måste beaktas när vegetariska dagar är på tapeten.
Det finns ingen som helst anledning att backa från slutsatsen om det viktiga signalvärdet i att det offentliga enbart erbjuder vegetariska alternativ en gång i veckan.
Gissur Erlingsson