Debatt: "Tre punkter för ett Sverige med bättre integration"

Ska Sverige kunna hålla ihop som samhälle krävs förnyade krafter för att bekämpa utanförskapet.

Debatt2016-08-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alternativet är ett samhälle som glider isär där utanförskapet riskerar att permanentas, för att senare gå i arv. Förstärkta insatser för integration är direkt nödvändiga för att mota den utvecklingen. För det offentliga bör det primärt handla om att stärka möjligheterna för människor att stå på egna ben och delta i samhället genom egen inkomst och det svenska språket.

För det första: tydligare fokus på, och incitament till, arbete. Stödfunktioner måste i större utsträckning uppmuntra människor till att arbeta. Så är tyvärr inte fallet i dag. Snåriga regler och illa utformade bidrag gör det krångligt, svårt och dyrt att arbeta när det borde vara tvärtom. Moderaterna föreslår därför en ny anställningsform, första jobbet-anställning, där det blir enklare att anställa någon och samtidigt kombinera det med utbildning. Det matchar vi med ett första jobbet-avdrag och ett bidragstak för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till en egen inkomst. Det måste dessutom bli enklare att kunna börja arbeta redan dag ett som asylsökande, inte minst för att motverka passivisering av människor.Såväl stat som kommun måste inse att jobb skapas av företagare och därmed är goda förutsättningar för företagande av största vikt. Moderaterna vill verka för att redan befintliga företagare ska få bättre villkor, men också att det ska bli enklare att starta företag. För många nyanlända är steget närmare till att driva eget än att ta en anställning – den entreprenörsandan bör Sverige ta väl vara på.

För det andra: kartlägg och stärk upp nyanländas kompetens snabbare. Moderaterna föreslår att alla ska få en kompetenskartläggning från dag ett när man kommer i kontakt med Migrationsverket. Svenskundervisning måste in tidigt, redan under asylprocessen, vilket skulle kunna möjliggöras i hela Sverige med en digitaliserad plattform i likhet med vad vi Moderater diskuterat här i Nyköping. Vi föreslår även en utbildningsplikt, likt skolplikten, för att garantera alla en grundläggande kompetensnivå. Skolan kommer ha en bärande roll i integrationsarbetet – förmågan att i största möjliga mån individualisera mottagningen av nyanlända i skolan är viktig. Hur vi lyckas med integrationsarbetet kommer i mångt och mycket bestämmas av hur väl vi lyckas stärka barn och unga med en kvalitativ skola.

För det tredje: Även om vi moderater menar att en egen inkomst och att kunna det svenska språket är en grundförutsättning för integration så krävs det naturligtvis mer. Integration förutsätter även ett civilsamhälle man kan integreras i och finna naturliga kontakter genom. Det är en stor utmaning där politiken kan spela en roll för att underlätta möten mellan människor, men där samhällets alla krafter behövs, från idrottsföreningar till fackklubbar. Om detta samtalar vi gärna mer om under veckans Forum på torget i Nyköping.

Erik Bengtzboe (M)
riksdagsledamot

Anna af Sillén (M)
oppositionsråd Nyköping

Läs mer om