För Sörmland innebär det en sammanslagning med Västmanland, Örebro, Uppsala, Gävleborg och Dalarna. Storregionen Svealand skulle bli mer än tio gånger så stor till ytan som dagens Sörmland, och antalet invånare 1,8 miljoner människor.
Det är viktigt för näringslivet och arbetsmarknaden vem som ansvarar för, och var besluten fattas om kollektivtrafik och investeringar i vägar, järnvägar och annan infrastruktur. Vi menar att utgångspunkten måste vara funktionella samband, det vill säga hur människor bor, reser och jobbar. Ur den aspekten har Sörmland inga eller mycket svaga samband med Dalarna och Gävleborg, och vi uppmanar därför politikerna i landstinget att säga nej till remissförslaget den 11 oktober.
Vi anser inte att det här är en fråga som kan forceras fram utan gedigna kunskapsunderlag där konsekvenserna är noggrant analyserade. För oss som är verksamma i näringslivet skulle det vara otänkbart att fatta så strategiska, betydelsefulla och långtgående beslut utan att ha mer på fötterna.
Flera av oss har under senare tid försökt bidra till en demokratisk dialog, men den politiska viljan till offentlig debatt har varit blek. Ändå rusar processen på och regeringen väntas gå vidare med en proposition redan under vintern – utan att förslaget diskuterats med medborgarna.
Vi tycker inte att politikerna tagit ansvar i att förklara fördelarna med förslaget. De har heller inte skapat en konstruktiv diskussion eller tagit till sig viktiga synpunkter om hur man bygger framtidens län. Vi anser inte att det är riktigt demokratiskt att genomföra så stora förändringar så snabbt med så dåligt underlag och utan dialog med invånarna.
Vi menar att det förslag som nu skyndsamt är på väg till riksdag och regering saknar folkligt stöd, och därför lanserar vi idag ett så kallat folkinitiativ för att hålla en folkomröstning om Sörmlands framtid. För att lyckas behöver vi få in 10 procent av de röstberättigade invånarna i länet eller kommunerna.
I Jämtland-Härjedalen har man redan samlat in de underskrifter som behövs för att kräva en folkomröstning och i Norrbotten är man på god väg. Det finns med andra ord redan bra erfarenheter från andra delar i landet där man kräver att medborgarna måste få lov att tycka till.
Vi bjuder härmed in alla som är intresserade till ett uppstartsmöte i Nyköping den 18 oktober. Det går också bra att engagera sig genom att gå med i Facebook-sidan "Rösta för Sörmland", och där kommer det att finnas mer information om folkinitiativet.
Catarina Hagstrand
ordförande, Företagarna Nyköping/Oxelösund
Johanna Palmér
vd, Östsvenska Handelskammaren
Erik Zetterlund
ordförande, Östsvenska Handelskammaren