Att sjukvården befinner sig i ett stålbad lär inte undgått någon. Bara i Sörmland har 700 medarbetare varslats och vården har tvingats till besparingar som drabbar de svagaste. Ett av de senaste exemplen är stängningen av rehabavdelningen på Mälarsjukhuset, där de allra sköraste patienterna fick sin vård och rehabilitering.
Men i Aftonbladet i fredags (7/3) skäms inte sjukvårdsministern Acko Ankarberg (KD) som påstår att hon nu räddat upp situationen. Hon verkar mena att det är bra att regionerna inte har råd att ersätta vårdpersonal som går i pension, för då behöver man ju inte säga upp någon. Hon lyfter att flera regioner tvärtom anställt sjuksköterskor, men nämner inte att det ofta handlar om att man ersatt inhyrd personal. Bra för ekonomin, men det ger inte fler medarbetare på avdelningarna. Tvärtom blir medarbetarna i sörmländska vården färre, trots att vi anställt för att kompensera hyrpersonalen som försvunnit. Det har i sin tur lett till att vårdplatserna på våra sjukhus är färre, en hel avdelning har stängt, och vårdskadorna ökar när medarbetarna inte har tid att vårda patienterna.
Men sjukvårdsministern deklarerar ändå stolt att regeringen ”hållit sitt löfte till sjukvården”. Löftet som statsministern gav när han sa att regeringen skulle lägga en budget som ”kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.
I Sörmland har regionstyrelsens ordförande dock varit tydlig med att regeringens tillskott inte räcker för att hindra uppsägningarna. Helt korrekt. Därför måste vi fråga Lars Lundqvist (KD), regionråd med ansvar för den sörmländska sjukvården: Håller du med om att regeringen hållit sitt löfte, att staten skjutit till alla medel som behövs för att sjukvårdens personal inte ska sägas upp? Ja eller nej? Om du håller med, måste du avbryta varslen och uppsägningarna direkt. Håller du inte med antar vi att du direkt kontaktat din partikamrat, sjukvårdsministern och förklarat att hon har fel.
Vi tycker inte att hon och regeringen hållit sitt löfte. Regeringen har istället prioriterat att sänka skatten med 30 miljarder. Hade regeringen menat allvar med sina löften och bara lagt en mindre del av den summan på sjukvården hade det räckt för att ingen vårdpersonal skulle behövt sägas upp, att regionerna skulle kunnat anställa nya undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor efter de som gått i pension.
Regionernas underskott var 24 miljarder. Det hade varit billigare för regeringen att rädda sjukvården än att sänka skatterna. Lars, du kanske tycker skattesänkningar för höginkomsttagare är viktigare än vårdpersonal. Om du inte tycker det kan du väl hälsa sjukvårdsministern det också.