Naturskyddsföreningen har med stort intresse följt diskussionerna om vargen i Sörmland och vill framföra följande. Vi tycker det är sorgligt att får och markägare vid Molstaberg drabbats. Sådant ska inte behöva hända när vi har så god kunskap om vargen och dess beteende. Vi tycker samtidigt att det är dystert att vargtiken i reviret sköts till döds. Båda händelserna har fått debatten att hetta till.
I vargfrågan har på nationellt plan gjorts försök att nå gemensamma lösningar, vilket var på väg att lyckas. Samarbetet har störts av politiska beslut, vilka står i strid med rådande lagstiftning om att värna utrotningshotade arter. Beslut om utökad jakt med syfte att decimera den svenska vargstammen har överklagats och Sverige riskerar att fällas i EU-domstolen. När vi nu på högsta politiska nivå bestämt att vi ska ha en livskraftig vargstam i landet anser vi att det är bättre att samarbeta för att nå värdiga kompromisser än att strida. Händelserna kring Molstaberg visar med all önskvärd tydlighet att detta är nödvändigt.
Naturskyddsföreningen vill verka för en genetiskt stark vargstam och en fördelning av reviren som i möjligaste mån förhindrar tragedier som dem i Molstaberg. Vi värnar samtidigt om de djurägare som genom sina djur skapar ett öppet landskap med ett rikt växt- och djurliv. För att vargar och betesdjur ska kunna leva sida vid sida krävs att staten utan krångel tillhandahåller och sätter upp rovdjurssäkra stängsel och att lagstiftningen utformas på ett sätt att djurägare kring vargrevir inte blir lidande vare sig ekonomiskt eller på annat sätt.
Skyddar vi våra tamdjur måste vargen äta storvilt, vilket är positivt då vi har stora viltstammar i området. Detta är värdefullt för naturvården då lövträd kan föryngra sig i skogslandskapet och för skogsbruket då älgskadorna på tallskogen minskar och för trafiksäkerheten då viltolyckorna minskar.
Det finns så många myter kring vargen, till exempel att den skulle vara farlig. Vargen är livrädd för människor – barn som vuxna – och forskare som arbetar med vargen berättar att de lätt kan gå in och ta valpar ur lyan (för undersökning), medan föräldrarna förskräckta flyr därifrån. I Europas bergs- och skogstrakter, där man haft varg i alla tider, är vargen inget problem. Blir man biten där är det hundar som står för angreppen – så och i Sverige.
Vi har respekt för att det kan finnas olika åsikter i vargfrågan och respekterar samtidigt den lagstiftning som säger att vi ska ha en livskraftig vargstam i Sverige.
Liksom alla andra lagar måste vi följa även denna oavsett vad vi som enskilda tycker i frågan. Naturskyddsföreningen vill med detta inlägg mana till förnuft, till samarbete och till att verka för ett säkrare skydd för djurägare och deras djur i områden där det finns rovdjur. Vi arbetar för en rikare natur, för ett växt- och djurliv i balans, för ett varierat landskap med öppna vyer, beteshagar och skogar av olika slag, nu och i framtiden.
Hans Rydberg
ordförandeNaturskyddsföreningen i Daga-Gnesta