"Hur löser vi landstingets usla ledarskap?"

Debatt2015-11-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvårdens problem bottnar i decennier av uselt ledarskap. Så lyder Olof Jonmyrens analys (SN 28/10) som åtföljs av förslaget att privatisera mer i primärvården. Hur sjukhusen skall befrias från uselt ledarskap framgår inte.

KD:s gruppledare, Marie-Louise Forslund Mustaniemi anser för sin del (SN 27/10) att landstinget måste bli en bättre arbetsgivare. Att sjukvården på sikt bör förstatligas. Underförstått att landstingen inte längre låter sig reformeras så att de återfår förmågan att leda sjukvården?

I Sörmland, enligt färsk uppgift i SN, leder 1 400 administratörer och över 100 politiker ungefär lika många sjuksköterskor(1 800) och hälften så många läkare (800), övrig personal oräknad. Det går tydligen inget vidare.

Intressant vore förstås om Jonmyren, Forslund Mustaniemi eller någon annan försökte förklara varför staten, privata bolag eller någon annan skulle klara uppgiften bättre? Ännu hellre att man konkret beskrev vad politiker och tjänstemän gör för fel i dagens organisation?

Ett nyligt exempel förklarar i sin enkelhet mycket:

En ung sjuksköterska avvisade i mars i år sin chefs beordring på Nyköpings lasarett om ett extra arbetspass direkt efter tre i följd. Därför att hon var för trött och därigenom farlig för patientsäkerheten. Chefen hotade henne strax därefter därför med avsked.

Avskedshotet kvarstår i dag trots att händelsen polisanmäldes, senare med tillagd uppgift om att generella direktiv från HR-(personal-)avdelningens chef förelåg. Åtgärden har tagits i försvar av landstingsstyrelsens ordförande och av landstingsdirektören. Ingen politiker utom Vård för Pengarnas gruppledare – Jonas Lindeberg – har protesterat.

Varje landstingsanställd måste alltså i dag beakta risken att bli avskedad om man vägrar arbeta på sin fritid på grund av personalbrist.

Vad anser Olof Jonmyren, Marie-Louise Forslund Mustaniemi om saken? Alla andra landstingspolitiker?

Anders Mansten

ledamot i Sörmlands landstingsfullmäktige, Vård för pengarna

Svar: Konkurrensverkets rapport om hyrläkaranvändandet, som jag hänvisade till i ledaren, föreslår två åtgärder för att minska extrakostnader och vakanser. Det ena är att göra det mer attraktivt att ta jobb på vårdcentraler med personalbrist. Det andra är att öka andelen ägarledda (privatdrivna) verksamheter. Undersökningar som Jobbhälsobarometern visar att privatanställda är mer nöjda med organisation och arbetsförhållanden än vad kollegorna inom det offentliga är. Om inte hela sjukhus ska läggas ut på entreprenad går det i alla fall att lära av andras ledarskap och medarbetarklimat.

Olof Jonmyren

politisk redaktör

Läs mer om