Inkludera klimakteriet i arbetsmiljöarbetet

Nyköpings kommun behöver dra igång en friskvårdssatsning för kvinnliga medarbetare i åldern 40-60 år och införa en chefsutbildning om klimakteriets påverkan och hur man som chef kan stödja medarbetare, skriver Jessica Johansson (L) och Martina Hallström (C).

Nyköpings kommun behöver dra igång en friskvårdssatsning för kvinnliga medarbetare i åldern 40-60 år och införa en chefsutbildning om klimakteriets påverkan och hur man som chef kan stödja medarbetare, skriver Jessica Johansson (L) och Martina Hallström (C).

Foto: Tim Aro/TT

Debatt2025-04-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimakteriesyn bör införlivas i arbetsmiljöarbetet, det är enligt oss en nödvändig reform för hälsa och produktivitet. Arbetsmiljöfrågor är centrala för ett hållbart arbetsliv. Klimakteriet, en naturlig del av livet, kan ha stor påverkan på kvinnors hälsa och arbetsförmåga, men det är ofta ett osynligt problem i arbetsmiljöpolitiken. Genom att inkludera klimakteriet i arbetsmiljöarbetet kan vi skapa en mer inkluderande och hållbar arbetsplats där alla anställda får de bästa förutsättningarna att prestera och må bra.
Nyköpings kommun, en av regionens största arbetsgivare, har höga sjuktal. En särskild satsning på kvinnors hälsa kan bidra till minskad sjukfrånvaro och ökat välbefinnande. Vi ser individens frihet att må bra som central och betonar vikten av ett hållbart arbetsliv för alla. Det är dags att belysa klimakteriets påverkan och vidta konkreta åtgärder.
För att möta dessa utmaningar vill vi införa utbildningar om klimakteriets påverkan för både anställda och chefer. Kunskap är nyckeln till förståelse och anpassning, och genom riktade utbildningsinsatser kan vi ge chefer verktygen att stödja sina medarbetare. Därtill behövs anpassade friskvårdsprogram som inkluderar fysisk aktivitet och stresshantering, kostrådgivning och tillgång till klimakteriespecifik vård. Att ge kvinnor möjlighet att diskutera och dela erfarenheter i stödgrupper kan dessutom bidra till minskad psykisk ohälsa och ökat välbefinnande.
Därför har vi förslagit att kommunfullmäktige beslutar att initiera en friskvårdssatsning för kvinnliga medarbetare i åldern 40-60 år och inför chefsutbildning om klimakteriets påverkan och hur man som chef kan stödja medarbetare.
Att ignorera klimakteriets inverkan på arbetslivet är att missa en viktig del av hållbart ledarskap och arbetsmiljöarbete. Kvinnors hälsa är en arbetsmiljöfråga som kräver uppmärksamhet och handling.
Dessa reformer skulle inte bara skapa en arbetsmiljö som stödjer kvinnors hälsa utan även bidra till minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Ett företag eller en kommun som prioriterar sina anställdas välmående investerar i framtiden. Det är dags att sätta kvinnors hälsa i fokus för en mer inkluderande och hållbar arbetsmarknad.