Kraftledningen till SSAB är viktig för jobben

Vi känner en stark oro för att jobben äventyras, ifall omställningen på SSAB i Oxelösund försenas. Vi ser inte att omställningen handlar om klimatet eller jobben. De går hand i hand, skriver Mikael Henriksson, IF Metall, och Patrick Sjöholm, Unionen.

Vi känner en stark oro för att jobben äventyras, ifall omställningen på SSAB i Oxelösund försenas. Vi ser inte att omställningen handlar om klimatet eller jobben. De går hand i hand, skriver Mikael Henriksson, IF Metall, och Patrick Sjöholm, Unionen.

Foto: Tommy Kägo

Debatt2021-11-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jobben är en viktig del i klimatomställningen. För Sörmland är jobben än viktigare då vi har högst arbetslöshet i Sverige. Ekonomifakta visar nyligen att Sörmland har en betydligt högre arbetslöshet jämfört med riksgenomsnittet. 

SSAB är Sörmlands största privata arbetsgivare, cirka 2500 personer arbetar i stålproduktionen. En industri som ska ställa om och minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent. Det är den enskilt viktigaste förändringen i Sveriges mål att bli helt koldioxidneutrala år 2045. SSAB i Oxelösund står i dag för cirka 2 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

Men det är knappt om tid för att ställa om. Koksverkets produktionstillstånd löper ut 2026, därför är det bråttom att ersätta den gamla tekniken. För klimatet och för jobben. 

Vi på IF Metall och Unionen representerar tillsammans närmare 30 000 arbetstagare i Sörmland. För oss är det viktigt att jobb och utveckling går hand i hand. På SSAB i Oxelösund planeras en stor elintensiv ugn som ska smälta den fossilfria råvaran, för att kunna leverera fossilfri plåt 2026. Till den krävs en ny driftsäker kraftledning. 

I somras visade SSAB att framtiden redan är här, genom att valsa världens första fossilfria plåt i Oxelösund. Detta är den utveckling som Sörmland behöver. Vi behöver konkurrenskraftiga företag som bidrar till jobb, ekonomisk tillväxt och investeringar. Samtidigt gynnas miljön med kraftigt sänkta koldioxidutsläpp. Utveckling och ny teknik höjer kompetensen hos våra medlemmar och kan även locka nya invånare till regionen. 

Jobben i Sörmland finns till stor del inom industrin. Vi känner en stark oro för att jobben äventyras, ifall omställningen på SSAB i Oxelösund försenas. Vi ser inte att omställningen handlar om klimatet eller jobben. De går hand i hand. Det är viktigt att olika perspektiv vägs in i processen. Jobben är ett sådant viktigt perspektiv. Vi behöver alla ta ansvar för våra kommande generationer genom att minska miljöpåverkan och utveckla jobben!