Nu är sommaren här, och med den en efterlängtad grillsäsong. Grillost, flintastek, revben, lammburgare. Alternativen är många, men den som ligger bakom arbetet att producera det vi lägger på grillen är densamme: Bonden.
Det finns en stark framtidstro och en stolthet hos våra bönder, att vara de som förser befolkningen med något så livsviktigt som mat. Men det finns utmaningar. I dag produceras endast 31 procent av lammet, 58 procent av nötköttet, 73 procent av mjölken och 83 procent av grisen som konsumeras i Sverige av en svensk bonde. Under de senaste 40 åren har Sverige bara 50 procent av mjölkkorna kvar. Och under samma tidsperiod har 9 av 10 mjölkgårdar lagt ner. Vi behöver öka produktionen!
Nu finns det fyra färdigutredda förslag på regeringens bord för att Sverige ska kunna vända trenden:
1. Genomför regelförenkling – lagkraven har mer än fördubblats. 1996 fanns det 278 lagkrav som berörde lantbruket. 25 år senare, 2021 hade den siffran växt till 648 stycken. Fyra av tio bönder har svårt att se hur de ska bidra till en ökad livsmedelsproduktion givet nuvarande regler och villkor. De vill lämna skrivbordsstolen för arbetet i ladugården.
2. Villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) bidrar till stärkt konkurrenskraft och djurvälfärd genom att lantbrukare och veterinär arbetar tillsammans med ett förebyggande djurhälsoarbete. Snabb insats vid vissa sjukdomsfall underlättas.
3. Moderniserad beteslag: Tvingad utevistelse för mjölkkor skapar onödigt krångel och höga kostnader utan att vara avgörande för djurens välmående. Vi måste anpassa betet efter säsong och vad som är bäst för våra djur. Dags att ersätta en lagstiftning med att vi i stället litar på att lantbrukaren gör det som är bäst för djuren.
4. Staten går in med kreditgarantier på 1 miljard kronor för att möjliggöra lån. Utvecklingen de senaste åren har gjort det svårt för många lantbruksföretag att få investeringslån vilket även försvårar ägar- och generationsskiften. Utökade kreditgarantier ger möjlighet för Tillväxtbolaget eller liknande aktörer att låna upp mer kapital som kan komma fler företagare till gagn med rimliga lånekostnader.
Vi är övertygade om att fler vill se en utveckling där djurvälfärd och hållbar produktion går hand i hand med stärkt lönsamhet och ökad konkurrenskraft.
Det finns möjligheter att vända utvecklingen. Regering och riksdag, ta nu chansen att vända trenden och skapa en tryggare, mer lönsam och mer konkurrenskraftig framtid för Sveriges lantbrukare! Med hjälp av handeln och medvetna konsumenter kan vi välja svenska varor och samtidigt stärka livsmedelsberedskapen.
Trevlig grillsäsong!