Lusthusets samling – allmänhetens kollektiva kulturarv

Samlingarna i Pelles Lusthus som har ett historiskt värde, är en ovärderlig kulturskatt och ett kulturarv som vi hoppas kan stanna i Nyköping, skriver Alvar Qvisté och Lars-Göran Pettersson, Södra Sörmlands Industrihistoriska förening.

Samlingarna i Pelles Lusthus som har ett historiskt värde, är en ovärderlig kulturskatt och ett kulturarv som vi hoppas kan stanna i Nyköping, skriver Alvar Qvisté och Lars-Göran Pettersson, Södra Sörmlands Industrihistoriska förening.

Foto: Sandra Nordin

Debatt2020-12-29 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pelles Lusthus, detta kulturhus, är till salu. Det inbegriper fastigheten, handelsboden och inte minst alla gamla företagsskyltar som den legendariska affärsmannen Pelle Nilsson samlat på sig under många år.

Det här har inte minst Nyköpings hembygdsförenings ordförande Eva Anersson förtjänstfullt uppmärksammat i SN, den 16 november, Kulturarv som riskerar att lämna Nyköping. 

Att ägaren avser att sälja är inte märkligt i och för sig, i och med att fastighetens rotunda för närvarande är i behov av genomgående och kostsam renovering.
Vi är många, många Nyköpingsbor som upplevt intressanta kulturarrangemang med musik, föredrag, utställningar och det som serverades i café- och restaurangen. Vidare Pelles skulpturer i den vackra parken. Fastigheten med sitt innehåll och parken är en ”diamant” som lyser i stadens natursköna miljö utmed Nyköpingsån till gagn för såväl kommunens invånare som för besökande turister och därmed PR för Nyköpings kommun.

 

Samlingarna som har ett historiskt värde, är en ovärderlig kulturskatt och ett kulturarv som vi hoppas kan stanna i Nyköping. Vad beträffar byggnaden, om den säljs, är det av största intresse att den bibehåller sin unika arkitektur.
Men detta kulturarv innebär mer än så – nämligen det kollektiva kulturarv som vår industrihistoriska förening (SSIF), Nyköpings Textilhistoriska Grupp och Nyköpings Hembygdsförening har som syfte att värna och åskådliggöra för allmänheten.

Vi vill framhålla att det finns mer än historien om Nyköpingshus vilket våra föreningar värnar, med att publicera böcker och dokument som skrivits av lokala författare. Vi menar att Pelles Lusthus inte enbart handlar om handlarnas historia. Lusthusets gamla fastighet var en gång Nyköpings bultfabrik och marken innehöll flera industrier under 1700- och 1800-talen, som medförde att Nyköping var en av landets främsta industristäder, vilket är värt att framhålla.

 

Nu återstår frågan om vem eller vilka som kan påta sig ansvaret att köpa och behålla samlingarna och handelsboden i Pelles Lusthus? Vi kan tänka oss en stiftelse med Nyköpings kommun i samverkan med Nyköpings affärsidkare, Sörmlands Sparbank och andra presumtiva intressenter för att bevara samlingarna?

Karta: Pelles Lusthus, Nyköping