Lyft dammluckorna i vattenkraftverken!

Om kommunen som ägare vill testa så tillåter den befintliga vattendomen att man redan nu lyfter dammluckorna, skriver Malin Karlsson (SD).

Om kommunen som ägare vill testa så tillåter den befintliga vattendomen att man redan nu lyfter dammluckorna, skriver Malin Karlsson (SD).

Foto: Fredrik Ericsson

Debatt2025-05-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun borde inte ha köpt vattenkraftverken. 
”NAP” (den nationella planen för miljöprövning av vattenkraften) har pausats. Kommunen har skickat in alla handlingar för att beslut ska kunna fattas. Nu väntar vi på svar. Under tiden så fortsätter fisk och ål att dö i turbinerna och de hindras från att vandra upp- och nedströms. Skapandet av den nödvändiga återhämtningen för fisklivet är uppskjutet. 

Tanken var att vattenkraftsbolaget skulle använda delar av det överskott som elproduktionen genererat till att förbättra miljö och ekologisk mångfald. Problemet är att elproduktionen endast gått plus i ett år sedan övertagandet. Bolagets resultat 2024 landade på minus 184 tkr, efter ett koncernbidrag på 1,7 miljoner. 2023 blev det minus 906 000 kronor. Så några pengar till att förbättra miljö och ekologisk mångfald har aldrig funnits. 

Det var så illa att kommunen fick lov att köpa anläggningarna och sedan hyra ut dem till bolaget för att det inte skulle gå i konkurs. Nivån på ersättning för kommande arbete från Vattenkraftens miljöfond baseras på hur mycket el bolaget har producerat de senaste åren innan de ska avvecklas, så för att få så mycket ersättning som möjligt behöver de köra anläggningarna för fullt. Det finns dock stort underhållsbehov av anläggningarna och att investera i det som senare ska avvecklas är inte lönsamt för skattebetalarna. Sanningen är att det mest lönsamma för skattebetalarna vore att avveckla hela verksamheten. Enligt kommunens egna underlag inför Inriktningsbeslut för Nyköpingsåns anläggningar, som togs 2023. Dock kan det vara bra att ha kvar lokal elproduktion vid kris och i värsta fall krig, även om den ger väldigt lite el jämfört med behovet. 

Om kommunen som ägare vill testa så tillåter den befintliga vattendomen att man redan nu lyfter dammluckorna. Det skulle ”tjuvstarta” återhämtningen för fisklivet och dessutom visa hur ån uppströms kommer att se ut när dammarna har avvecklats. Det hela är dock inte så enkelt, för att få rimliga nivåer av vattenståndet så ska naturliga dämmen sedan byggas. En kostsam historia för kommunen som i sämsta fall slutar som för Gävle, stämningar och över ett decennium lång rättsprocess.