Vad ska ersätta medborgarkontoret i Brandkärr? Eller var det tomma löften?
Den 1 januari 2024 stängdes Medborgarkontoret, efter beslut av den styrande majoriteten i Nyköping. Därmed försvann en viktig och fungerande samhällsservice, ett nav där invånare kunde få stöd i kontakten med myndigheter och vägledning i det svenska samhället.
Majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna vill ha ett annat upplägg, mer inriktad på arbete, utbildning och svenska språket. Man ville minska arbetslösheten samt minska behov av försörjningsstöd.
Visst det låter bra. Men i praktiken har det inneburit att många nu står utan stöd.
Medborgarkontoret hade ett bredare uppdrag än bara arbetsmarknad. Det kunde guida asylsökande och invandrare som inte hunnit etablera sig i Sverige. Så vad har majoriteten gjort för att ersätta kontoret?
I dokument från kompetens och arbetsmarknadsnämnden inför 2024 visas ambitioner att få i gång integrationsvägledning, som verkar ha en liknande roll som medborgarkontoret. Det talades om ökat förtroende från invånare i Brandkärr, om samverkan med lokala aktörer och om fysisk närvaro med hög tillgänglighet. Enligt kommunens egen information skulle integrationsvägledningen stableras i nya lokaler på Mötesplats Brandkärr under april eller maj 2024.
Men vad blev det av planerna? Nu är vi i mitten av maj och ännu har ingen sådan verksamhet etablerats som det var tänkt. Det finns inga tydliga besked på kommunens hemsida. Vid sökning får man inga användbara svar. Samtal med kommunanställda visar att någon form av vägledning förekommer ett par dagar i veckan på Mötesplats Brandkärr/Träffen, men det är knappast den tillgängliga och samordnade insats som utlovades.
För 2025 finns återigen ett uppdrag om integrationsvägledning, med syfte att ge stöd till målgruppen i kontakten med samhället. Men hur trovärdigt är att dessa ambitioner blir verklighet, när så lite av det tidigare löftet infriats?
Det är uppenbart att ersättningen till medborgarkontoret har uteblivit. Människor i Nyköping som behöver vägledning i vardagen, i kontakt med myndigheter, vård, skola och samhällsfunktioner har idag ingen självklar plats att vända sig till. Det är ett svek, svek mot dem som behöver stöd för att hitta sin plats i det svenska samhället.
Vi har tydliga signaler från olika grupper i Nyköping, att en bred samhällsvägledning verkligen behövs.