Moderaterna i Gnesta motverkar teknikutveckling

Oskar Sulin (V) och Bo Sjögren (V) ifrågasätter hur Moderaterna i Gnesta kan motverkar teknikutvecklingen.

Oskar Sulin (V) och Bo Sjögren (V) ifrågasätter hur Moderaterna i Gnesta kan motverkar teknikutvecklingen.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Debatt2023-08-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit många turer kring frågan om masten i Laxne. Invändningar har funnits om att den förslagna placeringen inkräktar på naturvärden i området. Ärendet behandlades redan i mars 2022 och då avslogs bygglovet. Detta beslut överklagades till Länsstyrelsen som upphävde beslutet då det inte funnits skäl att neka bygglovet.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut i bygglovsfrågor är myndighetsutövning och nämnden ska då ta ställning till om bygglovet strider mot bestämmelser i plan- och bygglagen. Personliga värderingar ska således inte vara det som styr. Men Moderaterna i samhällsbyggnadsnämnden försöker återigen komma runt lagen. I förhoppning om att masten ska nekas har (M) startat en planprocess för bostäder. Detta känns oseriöst då de utan beredning lade fram ärendet på sittande möte. 

Har (M) gjort någon vidare studie på om det faktiskt är möjligt med nya bostadsområden i Laxne? Det finns redan en detaljplan i och med Spårbacken där ingen hittills har visat något intresse för att bygga. Nu undrar vi i Vänsterpartiet dessutom om (M) har säkrat vattenförsörjningen i Laxne när man tänker att det ska växa? Det var ju någonting som glömdes bort i Gnesta när nya bostäder planerades. Om man har en ändlig vattenkälla och ökar uttaget utan att nytt vatten tillförs finns risken att den källan tar slut, svårare är det inte. 

Vi vill också påminna om att det på kommunstyrelsens möte den 13 mars 2023 behandlades ett ärende om Laxne deponi. I handlingarna stod det: ”Då Laxne tätort beräknas ha en ökad befolkningstillväxt behöver även deponins påverkan på aktuell grundvattentäkt utredas. Laxne vattentäkt saknar tillstånd för vattenuttag vilket orsakar en osäker dricksvattenproduktion.” Det är nog osannolikt att beslutet om ny detaljplan för bostäder kommer att stoppa företaget från att hitta en placering av masten i Laxne. M brukar vara för teknik i samhällsutvecklingen, men inte i detta fall. En annan fråga man kan ställa sig är varifrån pengarna ska tas? En kostnad för planprocessen på en till två miljoner är nog inte orimlig, pengar som känns mer eller mindre kastade i sjön.


Sist men inte minst hur står det till med företagsvänligheten hos (M) i detta beslut? Citat från en insändare i SN den 18 juni 2022 av Anna Ekström och Ann-Sofie Lifvenhage. ”Låt oss ge företagare en mer företagsvänlig politik i kommunhuset, utan häxjakter och utan krångel. Vi vet att kommunens anställda har en otrolig potential i att kunna hjälpa företagarna rätt – låt dem få arbeta i den viljeriktningen.” Men här gör (M) tvärtom när de går emot de anställda i sin myndighetsutövning den 21 juni 2023.