Då regeringen satsar på att stärka elevhälsan väljer Nyköpings kommun istället att montera ner den. Dessa nedskärningar står således i kontrast till den Moderatledda regeringens prioriteringar. Detta kan påverka elevernas välbefinnande och skolprestationer negativt. Effekter av detta kommer med stor sannolikhet att märkas, om inte förr så till 2030. Med det styre som nu beslutar över kommunens skolbudget kommer vi med stor sannolikhet att se en försvagad elevhälsa där kommunen tappar fokus på de enskilda elever som behöver detta förebyggande skyddsnät.
Enligt skollagen (2010:800) har elevhälsan en central roll i att främja elevers hälsa och skapa goda förutsättningar för lärande och utveckling. Elevhälsan ska finnas tillgänglig för alla elever i förskoleklass, grundskola och gymnasium och omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Skollagen betonar att elevhälsan främst ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Den ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål och arbeta för en trygg skolmiljö. Elevhälsoteamet, som ofta består av skolsköterska, skolläkare, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagog, samarbetar med skolpersonal och vårdnadshavare. Elevhälsan ska också ansvara för hälsobesök, vaccinationer och stöd vid psykisk ohälsa. Vid behov kan individuella insatser ges för att anpassa undervisningen och skapa en inkluderande lärmiljö. Syftet är att tidigt identifiera och hantera hinder för elevers lärande och välmående. Skolans uppgift är dock inte att behandla men för att den enskilde eleven ska kunna ledas i rätt riktning för att få det stöd och den behandling den har behov av måste behoven först uppmärksammas.
Det finns skolor i länet där kuratorer ges utrymme att möta upp med kuratorsamtal för alla elever som börjar på deras skola. Det är ett sätt att fånga upp de elever som behöver stöd och som annars inte skulle ha tagit kontakt med kuratorerna på skolan. Kuratorerna på Nyköpings högstadium beskrev i SN 13/3 hur de arbetar med relationsbyggande med eleverna, något som riskerar att få mindre utrymme framöver. För att kunna följa skollagen och ge elevhälsan utrymme att arbeta förebyggande och hälsofrämjande och därmed stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål och arbeta för en trygg skolmiljö måste Nyköpings kommun också ge möjlighet för elevhälsan att utföra sitt uppdrag, samtidigt som de då följer nationella riktlinjer.
Nationella riktlinjer inget för Nyköpings kommun
Med det styre som nu beslutar över kommunens skolbudget kommer vi med stor sannolikhet att se en försvagad elevhälsa, där kommunen tappar fokus på de enskilda elever som behöver detta förebyggande skyddsnät, skriver Jessica Johansson (L).
Foto: TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.